Agnes Lovise Matre

Agnes Lovise Matre debuterte med romanen «Stryk meg over håret» i 2012. Så fulgte romanen «Kledd naken». Handlingen i denne romanen er lagt til det idylliske og vakre bygdesamfunnet Øystese, hvor alle tilsynelatende tar vare på hverandre. Men hva skjer når det blir begått en brutal voldtekt av en av deres egne og idyllen til de grader sprekker?

Matre har i rask rekkefølge skrevet tre krimromaner. Den første «Skinnet bedrar» ble utgitt i 2017, «Iskald» ble publisert i 2019. Også i disse krimromanene er handlingen lagt til Øystese og indre Hardanger. Forfatteren introduserer lensmann Bengt Alvsaker. Han blir konfrontert med en lang rekke etterforskningssaker som i tur og orden avdekker bygdas skyggesider og hemmeligheter. Hemmeligheter som mange har grunn til å holde skjult, og som kan få voldsomme konsekvenser for mange i den lille bygda

I 2021 kom romanen «Uvigslet jord». Under hagearbeid på en gård i Øystese blir levningene av en tenåring funnet i jorda. Gutten har aldri blitt meldt savnet. Etterforskningen som lensmann Alvsaker setter i verk, avdekker lag på lag av skyld, skam og unnfallenhet. Lensmannen må grave dypt i bygdas ugjerninger for å finne ut av sannheten om hva som skjedde for tretti år siden

Matre har en egen evne til å skape kontraster mellom det vakre og det vonde. I sine romaner belyser hun aktuelle problemer, og på den måten blir tabuer i samfunnet trukket fram. Persongalleriet og miljøet i hennes romaner er troverdige.

Det er også befriende å lese en krimforfatter som behersker det rent språklige. Hun har språkøre for både krimsjangeren og politisjargongen. Hennes mange personer er realistisk portrettert. Og miljø- og naturskildringene er ytterst levende beskrevet.

Matre er en produktiv forfatter med enda en ny bok i 2021. Romanen «Til døden» spiller på det sjette budet Du skal ikke bryte ekteskapet og inngår i en serie romaner inspirert av De ti bud og utgitt på forlaget Vigmostad og Bjørke. (Martre er gift med forfatteren Geir Tangen som også har en bok i denne serien.) Ekteparet Ella og Mathias lever en luksuriøs tilværelse i Oslo. Snart oppdager hun så mørke hemmeligheter i ektemannens fortid at hun ikke ser hvordan hun kan fortsette ekteskapet med ham. For Mathias er ekteskapsløftet også avgitt til Gud, et løfte som ikke kan brytes ved annet enn at døden skiller dem ad.