Årets nominerte er….

Den årlige Maurits Hansenprisen – Nytt blod deles ut under Kongsberg Krim som i år går av stabelen fra 25. til 30. oktober. Prisen går til beste norske krimdebut foregående år.

De tre debutbøkene som er nominert til årets «Nytt blod»-pris har det til felles at de alle er rykende aktuelle:

• Grethe Bøes arktiske thriller «Mayday» har Krim-krigen som bakteppe.

• Julie S. Werenskiold skriver om «fake news» og internasjonale konspirasjoner på høyeste nivå i «Et lite, etisk feiltrinn».

• Kristine Getz retter søkelyset på kommersiell blogging med mammablogging som utgangspunkt i boken «Poppy».

 

OM BØKENE:

Grethe Bøes «Mayday» er hennes debut som krimforfatter.
Men hun er på ingen måte noen novise i norsk kulturliv. Hun har skrevet og regissert prisbelønte spillefilmer og TV-serier fra nordområdene, og gjort seg bemerket som manusforfatter og regissør blant annet for NRKs storsatsing «Hjerterått» med handling lagt til Kautokeino. I tillegg har hun hatt flere spillefilmer for barn og unge. Mest kjent er spillefilmen «Operasjon Arktis» med handlingen lagt til Svalbard.
Det er altså ingen tvil om at Bøe har et brennende engasjement for nordområdene og Arktis. Da er det derfor heller ikke merkelig at hennes debutroman foregår i nettopp disse polare strøkene.
I boken tegner hun et skremmende og tankevekkende bilde av Finnmark som står i umiddelbar fare for å bli det nye Krim.
I «Mayday» møter vi Nato-piloten Ylva Nordahl under en øvelse nær den russiske grensen i Finnmark. Forholdet mellom Nato og Russland er på frysepunktet, og i denne situasjonen er det at Ylva og hennes co-pilot, amerikaneren John Evans, havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned over den russiske tundraen.  Som ventet utløser dette en storpolitisk krise. Både Nato og Russland ser på denne hendelsen som et regulært angrep.

Ylva og John unnslipper, men må flykte over den iskalde strekningen for å nå tilbake til Norge for å avsløre hva som skjedde. På denne måten kan man forhåpentligvis unngå en utslettende katastrofe. Mens de to pilotene trosser is, kulde og forfølgere, hvesser Russlands president, Natosjefen og den private våpenindustrien sine klør. Det hele blir en kamp med tiden, som til slutt ender i et crescendo.

Det er internasjonalt format over Bøes velregisserte krimdebut, og boken er da også solgt til en rekke land allerede. Det språklige behersker forfatteren suverent.. Språket er levende og konsist. Hun avslører også en unik evne til å skape intense og realistiske scener som river leseren med. Hun imponerer også med grundige kunnskaper om såvel utenrikspolitikk som lokale forhold.

Med superkvinnen Ylva har forfatteren skapt en ny form for kvinnelige helter, som vi helt sikkert kommer til å høre mer om i fremtiden. Det ligger i kortene at denne debuten vil få en eller helst flere oppfølgere.

Kristine Getz: Poppy
Mamma-bloggeren Lotte og den sleske mannen hennes Jens utnytter to-åringen Poppy til siste dråpe på Instagram for å fylle opp bankkontoen sin. De tjener store annonsepenger på å eksponere jenta som åpenbart sliter psykisk, men plutselig en dag forsvinner inntektskilden deres sporløst. Dette er opptakten til Kristine Getz, bok «Poppy»
Boken retter et avslørende lys mot hele den kommersialiserte blogger-sfæren.
Ikke minst er hun kritisk til manna-bloggerne. Her representert med Lotte og hennes glatte ektemann Jens som lever høyt på å selge den to år gamle datteren Poppy på Instagram.
Men plutselig en dag forsvinner Poppy sporløst, og de to etterforskerne Emer Murphy og Mons Tidemann kommer på banen. Med dette som utgangspunkt ruller forfatteren ut en tankevekkende historie med et stort persongalleri. Alle har sine mørke hemmeligheter, som etter hvert kommer for en dag. De to etterforskerne har også sitt å slite med på det personlige plan. Bokens heltinne Emer har nylig hatt et sammenbrudd på jobben som hun ikke husker noe av. Hun får imidlertid helhjertet støtte av sin eksentriske bestemor, som livnærer seg som synsk spåkone med eget TV-program. Hun er utvilsomt den mest fargerike og spennende av de mange personene som forfatteren gir et nærbilde av i boken.
Underveis i boken sneier Getz også innom det mørke nettet, og gir oss et skrekkinngydende innblikk i hva som skjer på et forum for pedofile.

Getz har lykkes med sin intensjon om å påvise at en del av blogg-aktørene kan representere et alvorlig samfunnsproblem. Det gjelder ikke minst foreldre som utnytter barna sine for å tjene penger.
Hun er også sterkt kritisk til kikkermentaliteten som er grunnlaget for at ubetydelig bloggere blir kjendiser og tilriver seg makt de ikke kan forvalte.

Til tross for at dette er en bok uten blod og makabre scener makter forfatteren å holde leserens interesse på strak arm hele veien. Det skyldes at hun har skrevet en mangefasettert historie som drives fram med høyt tempo og tilsvarende spenningsnivå. Hun skriver troverdig og mangler heller ikke humoristisk sans.

En klar styrke ved boken er at fortelleren stadig skifter perspektiv og ståsted, slik at vi får et innblikk i i et bredt spekter både av mennesker og synsvinkler. Det bidrar også til å underbygge spenningen i denne viktige boken.

Julie S. Werenskiold: Et lite etisk feiltrinn
Thrillersjangeren har tradisjonelt vært dominert av mannlig forfattere med blant andre Ørjan N. Karlsson og Eystein Hanssen i spissen. Ikke minst gjelder det den politiske thrilleren med internasjonalt anslag. Men nå har mannfolka fått konkurranse av det motsatt kjønn. Det var ikke bare Grethe Bøe som i fjor leverte en førsteklasses debut innen sjangeren. Hun fikk selskap av Julie S. Werenskiold, som tro til med en ellevill actionthriller med «klikkhora» Svala Saltjord i hovedrollen. Hennes bok «Et lite etisk feiltrinn» slapp også glatt gjennom juryens nåløye og er nominert til årets pris.

Svala er en frilansjournalist med en heller rusten moral, som glatt selger sjela si for en god historie. Hun blir lurt opp i stry av amerikansk etterretning og lar seg friste til å publisere «fake news» som sjokkerer en hel verden. Det dreier seg kort sagt om jidahister i Tyrkia som med støtte av landets president planlegger et fryktinngydende terrorangrep på hele Europa. Situasjonen eskalerer i rasende fart og blant annet planlegger FN å bombe Tyrkia. Nå er gode råd dyre for Svala, som legger ut på en febrilsk reise for å finne frem til sannheten og eventuelt redde en verden på randen av krig. Historien utvikles i et forrykende tempo, der Svala trekkes inn i et skittent storpolitisk spill, som blant annet involverer syke leiemordere, svik, kokain, luksushorer, sex og ikke minst en amerikansk etterretningsorganisasjon som ikke skyr noen midler for å nå sine mål.

Romanens store styrke er at den gir et realistisk og tankevekkende bilde av en verden hvor alt kan manipuleres og skape grunnlag for livsfarlige konspirasjoner. Konspirasjoner som kan utnyttes i et skruppelløst storpolitisk spill som setter en hel verden i fare.
Werenskiold skriver innsiktsfullt om hvordan vi påvirkes av «fake news» produsert med utganspunkt i blant annet falske filmer og bilder som nesten er umulig å avsløre. Tanken går til Trumps USA, som viser hvor sårbart demokratiet er i vår digitale tidsalder.

Werenskiold skriver lett og benytter seg av et røft språk med en humoristisk undertone som løfter boken. Hun opererer dessuten med et praktfullt persongalleri, fullt av fargerike figurer.

Bokens hovedperson Svala er en historie for seg. Hun er en temmelig unik antihelt i den norske krimfloraen. Du kan nesten ikke unngå å bli forelsket i «clickhora» som lever et utsvevende liv preget av altfor høyt champagneforbruk, dårlig økonomi og tvilsom journalistmoral.