Vinner av Maurits Hansen-prisen «Nytt blod»

Den verdige vinner av fjorårets pris ble Ruth Lillegraven med romanen «Alt er mitt» .

«Sjangertro psykologisk thriller»:

Ruth Lillegraven er en prisbelønnet forfatter, som først og fremst er kjent for sine mange diktsamlinger. Hun debuterte med den kritikerroste diktsamlinga Store stygge dikt i 2005 og i 2013 fikk hun Brageprisen for diktsamlinga Urd. Men Lilllegraven skriver ikke bare lyrikk, hun har skrevet flere barnebøker og en roman. Og så i 2018 debuterte hun med krimromanen «Alt er mitt»

Hovedpersonene i denne romanen er ekteparet Clara Lofthus og Haavard Fougner. Clara arbeider i Justisdepartementet, mens Haavard er ansatt som barnelege på Ullevål sykehus. Sammen har de to barn. Altså et tilsynelatende vellykket ektepar og familie. Men det skal snart vise seg at mørket sniker seg inn i deres liv. Hemmeligheter stiger fram fra mørket og deres vellykkethet trues fra flere hold. Det hele utvikler seg til en psykologisk samlivsthriller der ingenting er slik som først antatt. Sentralt i historien er en rekke overgrepssaker, som både Clara og Haavard er opptatte av.

Det er befriende å lese en krimroman hvor språket til de grader spiller med. Språket er konkret og til tider poetisk uten store dramatiske virkemidler. Klarest kommer dette fram i avsnittene som beskriver hovedpersonenes fortid. Fortellerteknisk er det også et godt grep at de to hovedpersonene alternerer om å framstille det som har skjedd og det som skjer i nåtid. Ruth Lillegraven har latt Clara bruke nynorsk (hun er fra Hardanger, som Lillegraven selv er), mens Haavards versjon er på bokmål. Et grep som fungerer meget godt. Noe av romanens styrke er også den aktuelle skildringen av spillet i maktens korridorer.

 

 

.