Ellen G. Simensen er utdannet lektor med master i karriereveiledning fra Universitetet i Stockholm. Hun har lang fartstid som norsklærer og rådgiver i ungdomsskolen og videregående skole. Hun har også jobbet som nettverksrådgiver. Hun har gått på Cappelen Damms krimforfatterskole i 2016 og 2017 og vært programleder i podkasten Helt kriminelt Simensen ble kåret til Årets kvinnelige forbilde 2022, av NovaPro for sitt forfatterskap. ISå vi har altså å gjøre med en forfatter med en svært variert bakgrunn.
Simensen debuterte i 2020 med romanen «Tro meg når jeg lyver». Boka kan karakteriseres som en psykologisk krimroman med politimannen Lars Lukassen i hovedrollen. Handlingen starter når Lukassen må rykke ut til et likfunn, som viser seg å være en tidligere klassekamerat. Situasjonen på politistasjonen i Hønefoss forverres da en uhyggelig skikkelse oppsøker barn og deler sine mørke hemmeligheter. Samtidig kommer læreren Johanna Brekke til byen for et vikariat. Spørsmålet som reiser seg, er hva hun rømmer fra?
I en anmeldelse i Ringerikes Blad karakteriseres romanen slik: «Tro meg når jeg lyver» har en kompleks struktur, med flere lag som tar leseren ut og inn av nåtidsfortellingen. Romanen er derfor skreddersydd for en kresen krimleser, som forventer et velkonstruert plott og spenning til siste side.
Hun ble også nominert til «Maurits Hansen prisen – Nytt blod» for debutromanen.
I sin andre krimroman Den Navnløse Arven fra 2023 går Ellen G. Simensen løs på et svært aktuelt tema. Det handler om det norske sæddonorsystemet, hemmelighold og søken etter egne røtter.
Kort oppsummert er handlingen slik: En junikveld i år 2000 samles en ungdomsgjeng ved et tjern utenfor byen for å feire overgangen til videregående skole. Stemningen er høy, men når morgenen gryr snus gleden. En jente har blitt utsatt for en voldtekt, og hevnen hennes ender i en nådeløs tragedie for de involverte. En hendelse som skal prege dem alle inn i voksenlivet. 16 år senere blir en lege ved en fertilitetsklinikk på Ringerike brutalt myrdet. Etterforsker Lars Lukassen kobles på saken. Politiet forstår raskt at den vil bli utfordrende å løse, og de dras inn i en sak som skal vise seg å ha dype forgreininger i Norges sæddonorsystem og menneskers liv, men også Lukassens egen livshistorie.
«Jakten på identitet, og konsekvenser av et offentlig donorsystem som rakner, setter rammene for denne krimromanen, som er den andre til en av våre mest lovende krimforfattere», blir det slått fast i en av anmeldelsen av romanen. La oss også føye til at interessen for hennes to romaner har vakt oppsikt i utlandet. Dette ble tydelig da Simensen tidligere i år ble invitert av sitt franske forlag til å være med på et stort arrangement i Arthur Rimbaud-biblioteket i Paris. Franskmennene utgir både debutboka og Den Navnløse Arven, og også i Sverige er begge bøkene kjøpt inn av et begeistret forlag.
Vi gleder oss til å få Ellen Simensen på besøk.