Eystein Hanssen

«Det skrek i Noras øre. Hun glippet med øynene, famlet rundt i halvmørket under dyna, dultet borti et annet menneske i senga. En mann, han mumlet i søvne. Den skrikende lyden fortsatte.»

Slik introduseres hovedpersonen, Nora Wold, i Eystein Hanssens nyeste thriller, «Kokong». Leserne har møtt henne i en tidligere thriller med tittelen «Svart landskap» med handling lagt hovedsakelig til det afrikanske kontinentet. Den idealistiske frilansjournalisten Nora Wold reiser til Nigerdeltaet for å undersøke oljeindustrien. Samtidig løser den norske leiesoldaten Roger Eik sikkerhetsoppdrag for oljeselskapene i deltaet. Da et søskenpar dør av oljeforgiftning, begynner folk rundt Nora og Roger å forsvinne. Da Nora og Roger tvinges på flukt, innser de at de kjemper mot den samme fienden.
Den actionfylte handlingen i Svart landskap spenner fra avisredaksjoner i Oslo, via lyssky oljetrafikk i Nigerdeltaet til en eksplosiv finale på en sørafrikansk villdyrfarm.

Altså et godt stykke unna handlingen i «Kokong», som i all vesentlighet foregår i Norge og med avstikkere til Hong Kong og Svalbard. Også her dukker Roger Eik opp.

«Tiden var moden for en spionthriller» har Eystein Hanssen slått fast. Han har alltid hatt lyst til å forsøke seg på denne sjangeren. Det sier han etter syv krimromaner med den kvinnelige norsk-thailandske krimetterforskeren Ellie Rathke. Bøker som har brakt forfatteren fram i første rekke blant norske krimforfattere. I bøkene om Ellie viser Eystein Hansen at krim fortsatt kan være samfunnskritisk. Utvilsomt er han en av dem som viderefører den sosialrealistiske sjangeren som Sjöwall og Wahlöö etablerte.

Med romanen «Kokong» setter Eystein Hansen søkelyset på de sammensatte årsakene til hvorfor noen ender opp som spion. Denne tematikken belyses i dramatiske hendelser etter at en asiatisk uteseende kvinne blir funnet skutt. Frilansjournalisten Nora Wold dekker saken, som fører henne til arktiske strøk med mørketid, uvær og snø. Her konfronteres hun både med, politi, PST og E-tjenesten, og det hele utvikler seg til en forrykende spionthriller.

Hanssen trives med «bigamitilværelsen» med Ellie og Nora. Derfor skriver han vekselsvis på begge serier. På ingen måte har han pensjonert Ellie. Men det er altså Nora denne gangen.

Eystein Hansen debuterte i 2010 med den første krimromanen om Ellie Rathke, men før det hadde han bak seg en mangfoldig karriere. Først som journalist og fotograf, så i TV 2 fra starten, produsent for dokumentarfilmer, manusforfatter, filmprodusent og regissør. I 2003 vant han Gullruten for TV2 serien «Lykkelandet».