Geir Tangen er forfatter, skribent, lærer og bokblogger. Vi vil våge den påstanden at det er ingen som er mer oppdatert på hva som rører seg i norsk krimlitteratur enn han. Hans anmeldelser og presentasjoner av norske krimromaner på bloggen sin, er en gullgruve for dem som vil være orientert om norsk krim.
Men Geir Tangen er ikke bare bokblogger, han hører også til det fremste sjiktet av norske krimforfattere. I alt har det blitt fire romaner. Den første romanen «Maestro» (2016) introduserer parhestene Viljar Ravn Gudmundsson og Lotte Skeisvoll, han journalist i Haugesunds Avis og hun politietterforsker i Haugesund. De dukker da også opp igjen i hans to neste bøker «Hjerteknuser» (2017) og «Død manns tango» (2018).
Geir Tangen tar opp flere aktuelle temaer i krimromanene sine. Men det som kanskje preger disse bøkene aller mest er Tangens lek med «krimklisjeene». Ingvar Ambjørnsen har i en anmeldelse karakterisert forfatterskap som en presentasjon av alle varianter av krimlitteratur i et forrykende og nervepirrende tempo. Og det er ment som et kompliment.
I sin fjerde bok «Vargtimen» fra 2021 er tonen en helt annen. Hovedpersonene fra de tre første bøkene er erstattet med politioverbetjent Gabriel Fjell og Kripos etterforskeren Aida Ibrahim.
Tangen påpeker selv at dette er et slags vendepunkt i forfatterskapet. «Jeg ville skrive om temaer som engasjerte meg, men denne gangen på en skikkelig måte uten å tulle det bort i en voldsbonanza av en hurramegrundt-krim. Underforstått: Jeg ville gjøre en forskjell, og jeg ville bli tatt på alvor.»
Og «Vargtimen» er blitt akkurat det. En fjorten år gammel jente blir funnet hengt i skogen. Det blir snart klart at hun har deltatt i et nettspill som er i ferd med å spre seg blant byens ungdommer. Med denne romanen har Tangen grepet rett inn i problemene rundt selvmord og psykisk helse blant ungdom. Mer aktuelt kan det vel neppe bli.
Årets bok «La alt håp fare» inngår i en serie romaner inspirert av De ti bud utgitt på forlaget Vigmostad og Bjørke. Tangens roman spiller på det andre budet Du skal ikke misbruke Guds navn.
«En iskald novemberkveld sitter en mann i en Penthouse leilighet og kikker ut mot en mørklagt Oslofjord, Bak ham henger det første offeret. En av Norges met kjente skuespillere har blitt konfrontert med sitt grenseløse hovmod og tapt. Leserne konfronteres med syv dødssynder. Syv straffer og en utspekulert plan.