Helene Flood

Etter bare to bøker fremstår Helene Flood som en av våre mest begavede krim-kronprinsesse med en dronningtittel i sikte. Hennes debutbok «Terapeuten fra 2019 ble en internasjonale sensasjon med og ble solgt til et trettitalls land.  «Nytt blod»-prisen erobret hun også med suveren margin.

Juryen skrev blant annet at Flood, som selv er psykolog av profesjon, har skapt en intelligent og stilsikker thriller, hvor hun øser av sin åpenbare innsikt i den menneskelige psyke og personlige relasjoner. – Det gir romanen en ekstra dimensjon at den i tillegg til å være en klassisk psykologisk thriller fremstår som en samlivfortelling, heter det i juryens begrunnelse.

I 2020 var hun på banen igjen med en ny psykologisk thriller,«Elskeren», som i likhet med debutboken har tatt kritikerne med storm.  Her møter vi forskeren Rikke og mannen Åsmund som holder til i en firemannsbolig på Tåsen. I andre etasje bor ekteparet Jørgen og Merete. Alt er ikke like idyllisk som det ser ut til på overflaten. Blant annet har Rikke og Jørgen et forhold, og utroskap er et vesentlig tema i boken. Spenningen topper seg når Jørgen blir funnet død ved skrivebordet med halsen skåret over. Med dette som utgangspunkt har forfatteren utviklet en dyptpløyende samlivsthriller som drives frem av en spennende morderjakt i beste klassiske stil.

Kritikerne har hentet frem de feteste superlativene for å beskrive «Elskeren», og flere peker på at hun er i ferd med å fornye sjangeren. Dagbladets Cathrine Krøger når de store høyder når hun gir boken en sekser. «Å skrive god psykologisk krim er vanskelig. Helene Floods «Elskeren» er perfekt», skriver hun.  «Velskrevet, språklig uten flekk lyte», mener NRKs Leif Ekle, mens Ellen Sofie Lauritzen i DN beskriver boken som en «pikant og suggererende samlivsthriller».