Jan Mehlum

Han har blitt en ruvende bauta i det norske krimselskapet, skriver suksessforfatter og våre fremste krimblogger, Geir Tangen om Jan Mehlum. Et samlet krim-Norge har også tatt Mehlums lett lurvete antihelt, advokaten Sven Foyn, til sine hjerter. Og i år passerte Mehlum en ny milepæl. Da kunne alle Foyn-fans glede seg over den 20. boken om Tønsberg-juristen, som i 25 år har løst krimgåter med utgangspunkt i virkelige hendelser.

Sven Foyn så dagens lys i romanen «Gyldne tider» (1996), og allerede i 1998 innkasserte Mehlum Rivertonprisen med boken «Kalde hender». Dette var opptakten til en imponerende rad av sjarmerende leseopplevelser med den noe slitne advokaten med et godt øye til Bache Gabrielsen og biler av eldre modell. Tørrvittig, egenrådig, en smule sentimental og med en ukuelig rettferdighetssans har advokaten taklet krimgåter med både lovlig og nesten lovlig midler på løpende bånd.

Forfatteren har et sterkt samfunnsengasjement, noe som gjenspeiler seg i bøkene og gir dem et ekstra løft. Han kan kunsten å kombinere veloverveid samfunnskritikk med et drivende plott.
I årets roman  «Ut av tiden» retter han blant annet søkelyset på politiske ekstremistgruppers innflytelse og betydning i Norge.  Boken åpner med at Foyn finner sin faste følgesvenn den forfyllede, men alltid velinformerte overettssakføreren Christian Salvesen død. Politiet konkluderer raskt med at dødsfallet skyldes en fyllekrangel, og en person blir arrestert. Foyn tror politiet tar feil, og mener dødsfallet er mer komplisert enn som så. Det viser seg at han har rett, og snart er han involvert i konflikter med voldelige miljøer på begge ytterfløyene.  I kjent stil bygger Mehlum opp en virkelighetsnær og tankevekkende historie, som bæres oppe av troverdige personkarakteristikker og god porsjon humor.