Karin Fossum

Det hersker selvfølgelig ingen tvil om at Karin Fossum tilhører toppsjiktet av kriminalforfattere i Norge og i Norden. Vi kan like godt si Europa. Det er bare å nevne noen fakta. Hun har vunnet Rivertonprisen to ganger, den skandinaviske Glassnøkkelen, Amalie Skramprisen for hele forfatterskapet, og Brageprisen. Hun har fått The Gumshoe Award for beste europeiske krimroman, The Martin Beck Award og vært nominert til den internasjonalt høythengende The Gold Dagger Reward.
Men Fossum debuterte ikke som krimforfatter. Snarere tvert imot, kan vi vel kanskje si. Hun vant nemlig Tarjei Vesaas’ debutantpris i 1974 for diktsamlingen «Kanskje i morgen», som skildrer livet og miljøet ved en institusjon for psykisk utviklingshemmede. Hun fulgte så opp med nok en diktsamling og to novellesamlinger, hvor temaet var hvordan tilsynelatende normale liv brått kan forstyrres.
Det er åpenbart at det går en ledetråd fra disse første bøkene og fram til hennes «debut» som kriminalforfatter med romanen «Evas øye» i 1995. Her introduseres også parhestene Konrad Sejer og Jacob Skarre, som opptrer i de fleste av hennes krimromaner. I de første bøkene er etterforskerne sentrale, men etter hvert dreier fokuset seg over på offeret og gjerningspersonene. I hennes romaner knytter spenningen seg oftest til skildringer av ødelagte og mørke menneskesinn langt mer enn til selve forbrytelsen.
I hennes siste romaner introduseres en ny etterforsker, som er helt ulik den jordnære Konrad Sejer. I romanen «Drepende drage, Angrende hund» (2021) opptrer for første gang åttebarnsfaren Eddie Feber, som må etterforske mindre voldelige saker, men kanskje desto mer utspekulerte. Eddie Feber opptrer også i de to siste romanene «Natteløperen» (2022) og «Farvel Farah Diba (2023)
«Farvel Farah Diba» er foreløpig Karin Fossums siste roman. Denne gangen er det en psykologisk thriller som handler om alle foreldres mareritt: bortføring av et barn. Den snart seks år gamle Kandis forsvinner og det er bare noen få observasjoner, som ikke er til stor hjelp for politiet, anført av Eddie Feber. I en hel uke kjemper Kandis sitt livs kamp, mens politiet leter og familien fortviler.
I denne romanen er det Kandis som er fortellerstemmen, noe som gir handlingen et mer uhyggelig preg. Portrettet av småjenta er troverdig, og anmelderne framhever at hun har blitt en av de beste karakterene Fossum har skrevet frem i sine bøker.
Ondskap, ødelagt barndom, overgriperes og morderes psyke er temaer som går igjen i hennes romaner. Likevel, til tross for de mørke temaene, er det alltid et spørsmål om hva det vil si å være menneske. Og kanskje er det noe godt i alle mennesker. Det er bare å glede seg til møtet med en strålende forfatter.

Lista er lang over Fossums krimromaner:
Evas øye (1995)
Evas øyne (1995)
Se deg ikke tilbake! (1996)
Den som frykter ulven (1997)
Djevelen holder lyset (1998)
Elskede Poona (2000)
Svarte sekunder (2002)
Drapet på Harriet Krohn (2004)
Den som elsker noe annet (2007)
Den onde vilje (2008)
Varsleren (2009)
Jeg kan se i mørket (2011)
Carmen Zita og døden (2013)
Helvetesilden (2014)
Hviskeren (2016)
Formørkelsen (2018)
Bakom synger døden (2020)
Drepende drage Angrende hund (2021)
Natteløperen (2022)
Farvel Farah Diba (2023)