Kjell Ola Dahl

Kjell Ola Dahl er forlengst etablert øverst i eliten av norske krimforfattere, og kan slå i bordet med to Rivertonpriser og en Bragepris. Dahl ble belønnet med sin første Rivertonpris for boken «En liten gyllen ring» i 2000. Nummer to kom i 2015 for mesterverket «Kureren», som var forfatterens comeback etter noen års selvpålagt sølibat i protest mot kommersialisering og forflatning av bransjen. Han sluttet seg da til et celebert selskap bestående av Gunnar Staalesen, Jon Michelet og Karin Fossum. Senere har også Jon Nesbø og Unni Lindell avansert inn i den eksklusive gruppen som kan skilte med to priser.

Han fikk også Brageprisen for «Kureren» i 2015. Kritikken slo fast at som «skjønnlitteratur betraktet befinner den seg i en høyere divisjon enn de fleste krimromaner. Romanen har et sus av noen av de store klassikerne i norsk kriminallitteratur».

Helt siden debuten i 1993 har Dahl gledet lesere og kritikere med sine åtte bøker om radarparet Gunnarstranda og Frølich. Han innledet bølgen av politikrim med «Dødens investeringer» i 1993 som var den første i serien om Gunnarstranda og Frølich. Allerede debuten fortalte om en forfatter med et samfunnskritisk engasjement i beste Sjøwall og Wahløø-tradisjon. Den bar også bud om et forfatterskap på høyt litterært nivå. Etter flere års «abstinens fikk ellers leserne på nytt et gjensyn med sin gamle kjenning Frank Frølich i krimromanen «Søsteren» i 2018. Her følger vi tidligere politietterforsker, nå privatetterforsker, Frank Frølich i en todelt jakt. Han lar seg overtale til å finne storesøsteren til en irakisk jente ved et asylmottak, og regner med å få saken raskt unna. … men slik skal det altså ikke gå.

Dahl opplever stadig økende internasjonal interesse. Han fikk med rette imponerende kritikker for sin bok «Assistenten» fra 2020, og boken er utgitt både i Italia og England. Britene betegner han kort og godt som «The Godfather of Nordic Noir».

Dahl har også markert seg i rene skjønnlitterære bokprosjekter, som den kritikerroste familiekrøniken om Lindemann og Sachs fra næringslivsmiljøet. I tillegg har han skrevet to engasjerte bøker om Scandinavian Star-tragedien. Den er også et viktig element i ovennevnte «Søsteren», som i tillegg er et oppgjør med en hensynsløs asylpolitikk.

Årets bok har fått tittelen «Lazarus». På nytt er vi tilbake i den andre verdenskrig. Den norske legasjonen i Stockholm har ansvaret for å administrere et stadig økende antall flyktninger fra den nazistiske okkupasjonen hjemme. Samtidig skal de være London-regjeringens øyne og ører i det summende vepsebolet av spioner, rykter, informasjon og desinformasjon som preger den svenske hovedstaden. En mann ved navn Daniel Berkåk har flere ganger krysset grensen som kurér. Nå er han funnet drept på norsk side av grensen, borte er kodede papirer som hjemmefrontledelsen skulle ha, det er også de illegale avisene han hadde i sekken. Den norske ledelsen i Stockholm vil gjerne vite hva som har skjedd. Forfatteren og rabulisten Jomar Kraby blir bedt om å ta jobben. Kan han med sin kunstneriske intuisjon og fantasi finne ut av hvem som drepte Daniel Berkåk. Romanen er en klassisk Kjell Ola Dahl krim om norske agenter i Stockholm under andre verdenskrig.

Kjell Ola Dahl er en velkjent forfatter på Kongsberg Krim, og vi er alltid like glade for å ha han tilbake.