Malin Stensønes har gjort en utrolig karriere. Hun gjorde seg først bemerket som leder for Operasjon Dagsverk allerede i 1989. Hun var aktiv Krf politiker og virket som politisk rådgiver i Forsvarsdepartement fra 1997-1999 i Kjell Magne Bondeviks første regjering. Hun var leder for TV aksjonen til inntekt for Kirkens Nødhjelp i 2001, var ansatt i Rederiforbundet, organisasjonsleder i Osloregionens Europakontor, direktør for samfunnskontakt og konsernkommunikasjon i Aschehougs forlag. I 2022 ble hun ansatt som generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening.
Og som om ikke det nærmest kan ta pusten fra en, så er hun altså sakprosaforfatter med flere bøker bak seg. Den første «På våre vegne. Soldatberetninger fra Afghanistan» kom ut i i 2012. Gjennom to år fikk Malin Stensønes tilgang til forsvarets mest lukkede avdelinger. Boka inneholder historier fra alle spesialstyrkenes deployeringer i Afghanistan, og de konvensjonelle styrkenes operasjoner nord i Afghanistan. Det er soldatene selv som forteller – om hvordan de løser oppdraget, hvordan de overlever, og hvordan de lever med seg selv i etterkant. «Det handler grunnleggende sett om to ting,» sier en av soldatene i denne boka. «Mot til å dø, og tapperhet til å stå opp om morgenen.» Han er en av mange som har stått i harde kamper i Afghanistan – på våre vegne.
I 2017 utkom «På vår vakt – beretninger fra politiets beredskapstropp». I mer enn to år fikk Malin Stensønes følge beredskapstroppen, også kjent som «Delta», under selektering, opptrening, øvelser og patruljetjeneste. For første gang forteller operatørene også om aksjonen de gjennomførte 22. juli 2011, under det verste terroranslaget på norsk jord siden annen verdenskrig. En anmelder slår fast at det er både hjerteskjærende og ekte engasjerende å lese om hvordan denne aksjonen ble opplevd fra Beredskapstroppens side. Her kommer det også velbegrunnet kritikk mot 22. juli-kommisjonens evaluering av politiets innsats.
I 2020 var hun medforfatter på forsvarssjef Eirik Kristoffersen bok «Jegerånden». Å lede i fred, krise og krig.
Og i 2021 utga hun boka «Skyggejakt – fra innsiden av politiets kamp mot organisert kriminalitet». Våren 2018 innleder seksjonen for organisert kriminalitet i Kripos skjult etterforskning av aktører som forsyner gjengmiljøet i Oslo med narkotika. Målet var å pågripe bakmenn. Operasjonen resulterte i norgeshistoriens største beslag av hasj, samt store mengder amfetamin, kokain, MDMA og opiater. Omkring femti personer ble pågrepet i et trettitalls straffesaker. Organisert kriminalitet er grenseoverskridende, metodene sofistikerte og voldspotensialet stort. Transnasjonale nettverk står blant annet bak overgrep mot barn, menneskesmugling, korrupsjon, hvitvasking, datasvindel og bedragerier. Enorme verdier står på spill, og konsekvensene rammer oss alle. Gjennom Malin Stensønes bok får vi et unikt innblikk i politiets skjulte arbeidsmetoder. Slik innleder Dagbladets anmelder omtalen av boka: Den som foretrekker å sove godt om nettene bør ikke lese Malin Stensønes nye bok «Skyggejakt». Av undertittelen, «På innsida av politiets kamp mot organisert kriminalitet», forstår man hvorfor. Ubehaget skyldes ikke aversjon mot politiets metoder. Det er snarere dokumentasjonen av kriminalitetens voldsomme omfang og globale karakter, som skremmer.
Det skal bli uhyre spennende å møte forfatteren av sakprosabøker hvor innholdet overgår fiksjonen.
Vi gleder oss.