«Jeg skal vise dere frykten»
Nikolaj Frobenius er en mangfoldig forfatter og har en lang karriere bak seg. Han er utdannet ved filmlinjen på «The London Institute», noe som har ført til at han er en ettertraktet filmmanusforfatter med flere filmmanuskripter på samvittigheten, blant annet thrilleren «Insomnia» (1997, med skuespillere som Stellan Skarsgård, Sverre Anker Ousdal, Bjørn Floberg, Gisken Armand og Maria Bonnevie på rollelista. Den ble godt mottatt blant annet på filmfestivalen i Cannes, noe som resulterte i amerikansk nyinnspilling fem år seinere, denne gangen med Al Pacino, Robin Williams og Hilary Swank.
Frobenius har skrevet i en rekke litterære sjangrer siden debuten i 1986 med dikt og tekstsamlingen «Virvl». Hans forfatterskap omfatter filmmanus, skuespill, essays og artikler, noveller og romaner. Romanene hans er også oversatt til en rekke språk. Sitt internasjonale gjennombrudd fikk han med romanen «Latours katalog» (2006). Romanens hovedperson får tjeneste hos Marki de Sade i årene før den franske revolusjonen i 1789. Boken er en nærgående studie av en morder, og et portrett av en tid hvor umenneskeligheten forener seg med vitenskap. Boken ble en internasjonal suksess og er utgitt på 13 språk og oppnådde store salgstall i Frankrike.
Det skal altså ikke stikkes under en stol at Frobenius er fascinert av mørke krefter og psykologiske studier av menneskesinnet. Denne fascinasjonen viser han også i romanen «Jeg skal vise dere frykten» (2008), som tar for seg forfatterskapet til Edgar Allan Poe. Romanen er basert på virkelige hendelser, men er samtidig en litterær skrekkroman i slekt med Poes egne verker. Boken gir også et bilde av Poes gotiske univers, der handlingen foregår i spenningsfeltet mellom normalitet og kaos. «Jeg skal vise dere frykten» har bred appell, noe som resulterte i at forfatteren fikk Ungdommens kritikerpris.
I sine siste romaner, «Mørke grener» (2013), «Svanesang» (2021) og «Utryddelsen» (2023) og novellesamlingen «Alle mine demoner» (2016) kretser han på nytt omkring den tynne hinna mellom sivilisasjon og kaos, hvor ondskap og hevn blir ledetråder i tekster som viser til fulle en forfatter som behersker det psykologiske thriller- og grøsserformatet, og som samtidig skriver drivende godt. Karakterskildringene er også mangefasetterte og troverdige. Det samme kan sies om miljøskildringene. Og det må være tillatt å si at dette også er tekster som foregår på «det gotiske mørkeloftet».
Det er duket for et spennende møte med en av Norges fremste forfattere uansett sjanger. Og så skal det bli spennende å «konfrontere» Edgar Allan Poe og Maurits Hansen. Hvem skrev verdens første detektivroman?