Nytt blod – de nominerte til årets pris

«Nytt blod»-prisen til fjorårets beste krimdebutant henger høyere enn noensinne. 2020 bød på flere debutanter enn på mange år, og kampen om den prisefylte prisen blir knallhard.
Kongsberg Krims jury har lest seg frem til tre nye sterke stemmer som deltar i sluttspillet om prestisje-prisen. De tre nominerte er «Risiko» av Sven G. Simonsen, «Fallesjuke» av Randi Fuglehaug og «Tro meg når jeg lyver» av Ellen G. Simonsen.

Fortellertalent
Nynorskforfatteren Randi Fuglehaugs bok «Fallesjuke» åpner spektakulært med en fallskjermulykke under Ekstremsportveka på Voss. Da fire bunadskledde venninner utfører et formasjonshopp ender det med døden for en av dem. Det viser seg at noen har sabotert fallskjermen og mye tyder på at vi står overfor et mord. Bokens noe overspente helt, journalisten Agnes Tveit, er vitne til ulykken og aner et scoop samtidig som hun er følelsesmessig engasjert i de fire venninnenes skjebner.  Hennes undersøkelser avslører at forholdet mellom de fire damene er langt mer komplisert enn noen aner. Her er det snakk om sjalusi, svik og gammelt nag. Med dette som utgangspunkt har Fuglehaug utviklet en underholdende og til dels tankevekkende historie understøttet av fremragende lokalkoloritt. I tillegg til å være en nærmest klassisk krimhistorie tar boken også opp samlivsproblemer og andre interessant temaer  som gir boken en ekstra dimensjon.

Boken er ment som den første i en serie, så vi er garantert nye møter med Agnes Tveit og hennes politivenn Victor, som er en trofast hjelper. Det hører også med i bildet at boken har vakt internasjonal interesse. Både Danmark og Tyskland har kjøpt rettighetene til både «Fallesjuke» og oppfølgeren.

Randi Fuglehaugs styrke er hennes utpregede fortellertalent og språklige kvaliteter. Hun skriver dessuten morsomt med en lett ironisk  undertone. Samtidig imponerer hun med  replikkvekslinger som sitter som et skudd. Det er også grunn til å fremheve at vi står overfor en forfatter som ikke fristes til å pøse på med lik i hopetall for å holde på oppmerksomheten. Hun våger å holde et langsomt tempo som gir dybde til fortellingen og åpner for tette portretter av de mange aktørene i romanen. Dette skjer uten at fremdriften i handlingen rammes, snarere tvert imot. Det skaper en underliggende dramatikk som gir den nødvendig driven til boken.

Fartsfylt finansthriller
I Sven G. Simonsens fartsfylte finansthriller «Risiko» møter vi et realt råskinn av ei dame. Det skjer i form av den tidligere hjelpearbeideren, psykologen og fjellklatreren Liv Eriksson, som går sine mannlige macho actionhelter en høy gang.
Liv bryter sammen etter at mannen hennes Olav, som jobber med datakrim i Økokrim, faller i døden under en klatreferie i Thailand. Hun nekter å akseptere at det dreier seg om en ulykke, og starter en etterforskning som bringer hennes over store deler av verden. Underveis får hun hjelp av journalisten Elise, Daria fra Ukraina og broren Magnus, som er dataekspert.  Tre finanskjendiser dukker også opp på scenen og hjelper henne  på bena igjen etter mannens død. Det viser seg at mordet på Olav henger sammen med internasjonal datakriminalitet på skremmende avansert plan. Dette avdekkes i en utrolig actionfylt avslutning, som holder leserne på strak arm til siste setning.
Sven G. Simonsen har med andre ord levert en overbevisende debut hvor internasjonal datakriminalitet står sentralt. Han avslører store kunnskaper på en rekke felter og makter å sy disse sammen til en finslepen finansthriller med fine personkarakteristikker, stort tempo og høyspent action.

Tankevekkende krim
Cappelen Damms Krimforfatterskole bærer frukter. Et tydelig bevis for dette er Ellen G. Simensens debutbok «Tro meg når jeg lyver», en tankevekkende psykologisk krimroman som har vakt internasjonal interesse. Rettighetene er allerede solgt både til Frankrike og Sverige. Boken bæres opp av forholdet mellom politimannen Lasse Lukassen og læreren Johanna Brekke, som begge har sitt å slite med. Lukassen etterforsker det mistenkelige dødsfallet til en tidligere klassekamerat, og har ambisjoner om at det kan sørge for en permanent forfremmelse. «Situasjonen ved politistasjonen i Hønefoss forverres da en en uhyggelig skikkelser oppsøker barn og deler sine mørke hemmeligheter», skriver forlaget. Samtidig kommer Johanne Brekke til byen som lærervikar, og Lukassen får raskt sterke følelser for datterens  lærer. Han aner etter hvert at Johanne skjuler mørke hemmeligheter som gjør det vanskelig for å henne å gå inn i tette relasjoner. Til syvende og sist dreier det seg om å skille sannhet fra løgn og venn fra fiende.
Simensen fremstår som en moden debutant, som evner å bore dypt selv i de mørkeste delene av menneskesinnet. Med dette som utgangspunkt skaper hun levende og troverdige romankarakterer, som har utholdt opplevelser på grensen av hva et menneske kan tåle. Relasjonene mellom mennesker på mange plan står sentralt i boken, og disse beskriver hun med imponerende observasjonsevne og dyp forståelse. Boken er dessuten velkomponert og krydret med overbevisende miljøskildringer.  Språket  flyter lett og fritt. I utgangspunktet er «Tro meg når jeg lyver» en psykologisk krimroman, men den har også mange av den gode politiromanens kjennetegn. Etterforskningen og oppklaringen av forbrytelsen skildres med nerve og tempo, noe som holder spenningen på topp til siste side.

FAKTA
Randi Fuglehaug (41) er født og oppvokst på Voss. Hun har lang journalistisk erfaring fra Dagbladet og VG.
I dag er hun frilansjournalist og forfatter. «Fallesjuke» er hennes første kriminalbok, men hun har tidligere gitt ut både saksprosa- og barnebøker.

FAKTA
Sven G. Simonsen (55) er forfatter, journalist, forsker og bistandsarbeider.
Som journalist har han jobbet blant annet for Aftenposten VG, Dagbladet og Dagens Næringsliv.
Han har 14 år bak seg ved Fredsinstituttet i Oslo og har jobbet med fredsprosesser i Afghanistan, Øst-Timor og Kosovo. Fra 2011 har han reist verden rundt på oppdrag fra UNICEF.
Simonsen har tidligere gitt ut boken «Over sperregrensen».
 
FAKTA
Ellen G. Simensen (46) bor på Ringerike.
Hun er utdannet rektor og jobber som karriereveileder i Viken fylkeskommune.
Simensen er programleder i podkasten «Helt kriminelt».
 
FAKTA
Prisen deles ut under Kongsberg Krim, som går av stabelen fra 26. til 31. oktober. Juryen består av Kjell Ola Dahl, Arve Fretheim og Terje Jensen.