Ørjan N. Karlsson

Ørjan Nordhus Karlsson hører til eliten av norske krimforfattere med et høyst variert forfatterskap bak seg (og helt sikkert framfor seg). Han debuterte i 2004 med thrilleren «Gruve 13» med handlingen lagt til Barentshavet. En norsk tråler forliser etter kollisjon med et ukjent fartøy. Få timer senere fanger norsk etterretning opp et uidentifisert radiosignal og Forsvaret setter sine spesialsoldater i høyeste beredskap.

Karlsson fulgte så opp med nok tre thrillere. I «Goliat», fra 2008 rettes søkelyset mot Finnmarkskysten hvor produksjonen på det kontroversielle oljefeltet Goliat har startet opp. Et supply-skip kapres av ukjente terrorister og styres rett mot oljeplattformen. I thrilleren «Sharba» (2009) er vi Kabul 1996. Taliban invaderer byen. Sammen med moren klarer ti år gamle Sharba å flykte til Norge. Sharbas far unnslipper ikke krigens redsler. Han blir tatt til fange og drept av Zalim Akhbar, kjent som Slakteren fra Kabul. 19 år gammel verver Sharba seg til det norske Forsvaret.
«Fredsmekleren» (2011) foregår på høyt internasjonalt nivå. Den norske utenriksministeren har lyktes med det ingen trodde var mulig: å mekle fram en ny fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Nå gjenstår bare et siste, topphemmelig møte i den egyptiske kystbyen Sharm el Sheikh før avtalen kan undertegnes. Men ikke alle ønsker fred. …

Ørjan N. Karlsson skriver i mange sjangre. Her finnes krimromaner med bakteppe i norsk etterkrigshistorie. Forfatteren avdekker godt kamuflerte hemmeligheter i romaner som «Gerhardsens testamente» og Hauges direktiv». Han har skrevet fire romaner i science-fiction sjangeren, der han lar handlingen utspille seg hundre år fram i tid med klare dystopiske innslag. Og la oss ikke glemme hans romaner for barn og ungdom. Han har også begått en skjønnlitterær roman «Soldathjerte» (2018) med handling lagt til felttoget i Narvik i 1940.

Ørjan N. Karlsson har de siste årene vendt tilbake til thrillersjangeren der handlingen hovedsakelig utspiller seg i arktiske og baltiske strøk. I alle tre bøkene møter vi hovedpersonen Ida Vinterdal, lagfører i spesialstyrken Gruppe Alpha, en råsterk og fascinerende kvinne. I den første boka «Hvit armada» (2019) holder hun russerne unna i Finnmark, i den andre boka «Blå storm» (2020) er hun med på å forhindre et russisk terroranslag mot et NATO toppmøte i Oslo. I thrilleren «Rød stjerne» fra 2021 foregår handlingen i New York og på Svalbard.

Dette er blitt en høyaktuell og tankevekkende roman hvor stormaktene, Russland, Kina og USA truer Norges suverenitet over øygruppa Svalbard. Ekstra spennende og aktuelt er det at noe av handlingen er lagt til New York der Norges ambassadør til FN blir funnet død i sin leilighet. Og hvilken rolle inntar Norge som nyvalgt medlem til Sikkerhetsrådet i dette stormaktsspillet.

Karlsson vet hva han skriver om som tidligere ansatt i Forsvarsdepartementet og fagdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Det vel verdt å merke seg hva tidligere generalløytnant Robert Mood sier om «Rød stjerne»: «uhyrlig spennende og ubehagelig realistisk».

Vi har altså med å gjøre med en meget produktiv forfatter. I år har han også vendt tilbake til krimsjangeren med romanen «Det siste stykke hjem». En mann reiser rundt i Skandinavia i bobil, og i sporene hans forsvinner unge kvinner. I Bodø ligger 19 år gamle Iselin Hanssen i hardtrening for å oppfylle drømmen om å komme inn på Politihøgskolen. Hun vender aldri tilbake etter en lang løpetur opp Keiservarden. Visstnok er dette bare første bind i en ny krimserie fra Karlssons hånd.

Vi gleder oss til å møte ham under årets Kongsberg Krim.