Randi Fuglehaug

Som kjent måtte årets festival avlyses på grunn av de tragiske drapene i Kongsberg den 13.oktober. Arbeidet med nominasjonen til «debutantprisen for 2020 var imidlertid avsluttet tidligere, så juryen har besluttet å offentliggjøre vinneren av årets konkurranse.

Konkurransen om prisen» til beste krimdebut 2020 bød på flere debutanter enn på mange år, og kampen om den prestisjefylte prisen ble knallhard.
Tre nye sterke stemmer deltok i sluttspillet om prisen. De tre nominerte var «Risiko» av Sven G. Simonsen, «Fallesjuke» av Randi Fuglehaug og «Tro meg når jeg lyver» av Ellen G. Simensen.

Av disse tre har juryen besluttet å gi «Maurits Hansen prisen» for beste krimdebut i 2020 til Randi Fuglehaug for hennes roman «Fallesjuke». Her følger Juryens begrunnelse:

Nynorskforfatteren Randi Fuglehaugs bok «Fallesjuke» åpner spektakulært med en fallskjermulykke under Ekstremsportveka på Voss. Da fire bunadskledde venninner utfører et formasjonshopp ender det med døden for en av dem. Det viser seg at noen har sabotert fallskjermen og mye tyder på at vi står overfor et mord. Bokens noe overspente helt, journalisten Agnes Tveit, er vitne til ulykken og aner et scoop samtidig som hun er følelsesmessig engasjert i de fire venninnenes skjebner.  Hennes undersøkelser avslører at forholdet mellom de fire damene er langt mer komplisert enn noen aner. Her er det snakk om sjalusi, svik og gammelt nag.

Med dette som utgangspunkt har Fuglehaug utviklet en underholdende og til dels tankevekkende historie understøttet av fremragende lokalkoloritt. I tillegg til å være en nærmest klassisk krimhistorie tar boken også opp samlivsproblemer og andre interessant temaer som gir boken en ekstra dimensjon.