Randi Fuglehaug

Fortellertalentet Randi Fuglehaug (41) var en av flere begavede debutanter som dukket opp i 2020. Selv om hun er fersk som krimforfatter, har hun tidligere gitt ut både saksprosa- og barnebøker. Hun har dessuten lang erfaring som journalist både i Dagbladet og VG. Hun skriver også for nynorskavisa «Dag og Tid».

Nynorskforfatteren debuterte med boken «Fallesjuke» i 2020. Romanen enter sin handling fra Voss hvor Fuglehaug selv vokste opp. Boken åpner spektakulært med en fallskjermulykke under Ekstremsportveka på Voss. Da fire bunadskledde venninner utfører et formasjonshopp, ender det med døden for en av dem. Det viser seg at noen har sabotert fallskjermen, og mye tyder på at vi står overfor et mord. Bokens noe overspente helt, journalisten Agnes Tveit, er vitne til ulykken og aner et scoop, samtidig som hun er følelsesmessig engasjert i de fire venninnenes skjebner. Hennes undersøkelser avslører at forholdet mellom de fire damene er langt mer komplisert enn noen aner. Her er det snakk om sjalusi, svik og gammelt nag. Med dette som utgangspunkt har Fuglehaug utviklet en underholdende og til dels tankevekkende historie understøttet av fremragende lokalkoloritt. I tillegg til å være en nærmest klassisk krimhistorie tar boken også opp samlivsproblemer og andre interessante temaer som gir boken en ekstra dimensjon.

For sin debutbok fikk Fuglehaug «Maurits Hansen- prisen Nytt blod» der juryen uttalte: Randi Fuglehaugs styrke er hennes utpregede fortellertalent og språklige kvaliteter. Hun skriver dessuten morsomt med replikkvekslinger som sitter som et skudd»

Randi Fuglehaug følger opp suksessen med årets roman «Tonedød». Her møter vi på ny Agnes Tveit, som nå er i ferd med å skrive på biografien om den verdensberømte saksofonisten Marta Tverberg fra Voss. Og selvsagt foregår handlingen under Vossajazz. Så skal de vise seg at Marta Tverberg faller død om på scenen, kort tid etter at hun har holdt en flammende tale om kvinne- og aldersdiskriminering.

Agnes Tveit begynner å grave i omstendighetene rundt dødsfallet og kommer snart tett på hemmeligheter som Tverberg ikke har røpet for henne. Men jo nærmere hun kommer løsningen på drapsgåten jo farligere blir det for henne selv. Til det hele ender i svært overraskende avsløringer.

I likhet med «Fallesjuke» er noe av romanens styrke tidskoloritten. Vi er formelig tilstede under Vossajazz i påsken. Leseren følger Agnes både til fots og i bil, mens livet hennes fortelles med en nesten tragikomisk snert, iblant humrende morsomt. Det må være tillatt å si at vi nærmest forelsker oss i Agnes brokete tilværelse og hennes kjærlighetshistorier.

Fuglehaug behersker sine fortellergrep og har et skarpt øye for intriger og svikefulle karakterer. Og dem er det mange av.

Ingen tvil om at Randi Fuglehaug er et etterlengtet friskt pust i norsk krimlitteratur. Vi ser fram til nye bøker med Agnes Tveit. Men første og fremst til møte med forfatteren på Kongsberg Krim.