Sven Petter Næss

Riverton-vinner Sven Petter Næss er selvfølgelig på plass under årets krimfestival. I løpet av tre år har han levert tre bøker, som allerede har plassert han i det desiderte toppsjiktet blant norske krimforfatter. Kollega og krimblogger Geir Tangen mener til og med at vi må tilbake til Jo Nesbø for å finne noen som har debutert med tre så sterke bøker på rad.

Den produktive 48-åringen debuterte i 2019 med den lovende boken «Den stille uke», som blant annet ble nominert til «Nytt blod»-prisen. Det store gjennombruddet skjedde imidlertid med «Skjebnesteinen» (2020) som meget velfortjent erobret Rivertonprisen. «Velskrevet, godt strukturert, med intrikate forbrytelser og tilsvarende vanskelig politiarbeid, er Skjebnesteinen en kriminalroman av beste merke», mente juryen.

Bare et par måneder etter at Rivertonprisen var i boks presenterte Næss sin tredje bok, som holder samme høye kvalitet som  de to foregående. I likhet med disse er også rasisme og fordommer sentrale temaer i «Skyldig». I tillegg handler det om justismord og familierelasjoner, og det er grunn til å tro at Orderud-saken har vært en inspirasjonskilde.

Også i «Skyldig» møter vi Næss’ helt, den halv indiske Kripos-etterforskeren Harinder Singh. Han er denne gang sykemeldt, men lar seg overtale til å se på en gammel sak. Hanne Waaler slipper ut av fengslet etter å han sonet 18 år for drap på sin mor og stefar.  Hun har aldri innrømmet drapene, og hennes advokat ber Singh se nærmere på saken. Da han noe motstrebende begynner å sjekke etterforskningsmateriale finner han store huller som sår tvil om Waaler egentlig er morderen.

Kritikerne tar frem både seksere og femmere i sine omtaler av boken. Nevnte Geir Tangen byr på en seksere, og skriver blant annet «krim av skyhøy kvalitet, solid plottet, med fart og driv, og en sterk  penn som det gnistrer av». VGs Elin Brend Bjørhei  nøler ikke med å gi boken en femmer. Hun trekker sammenligninger både til Jo Nesbø og hans helt Harry Hole i anmeldelsen. «For tredje gang på rad kliner han til med et blinkskudd som det lukter svidd av», fastslår hun.