Velkommen til årets festival

Kongsberg Krim har ikke innstilt «virksomheten». Også dette året vil det bli arrangert festival. Om enn i noe nedskalert form. Dessverre må noen av våre mest populære arrangementer utgå denne høsten. Men vi tror likevel vi skal få til en variert og interessant festival.

En nysatsing i år er samarbeidet med vokalgruppen «enFem», ledet av kantor Matthias Anger. Dette arrangementet er et innslag i Beethovens 250 års jubileum. Men hva i all verden har Beethoven med krimlitteratur å gjøre? Svaret er kanskje å finne i denne karakteristikken: Fidelio er en opera for folket, det er et portrett av små mennesker som gjør store ting. Som for eksempel en kvinne forkledd som mann, som prøver å befri sin ektemann fra politisk fangenskap. Det er en historie om idealisme, motstand mot tyranniet og om ekteskapelig troskap. Der andre operaer sklir ut i intime intriger og irrasjonelle følelser, feirer Beethoven humanismens universelle prinsipper. «Fidelio» er et actionfylt fengslingsdrama, og klart innenfor «rammene» for hva Kongsberg Krim i alle år har satt fokus på.

Framføringen baserer seg på utdrag fra operaen med tenoren og skuespilleren Erik Wenberg Jacobsen i hovedrollen. Han er blant annet kjent for sine kritikerroste hovedroller i «Les Miserables» og «Spelemann på taket». Den lokale vokalgruppen enFem og Matthias Anger på Glogerorgel vi bidra til at dette kommer til å bli en gripende opplevelse.

Hovedattraksjonene ved siden av «Fidelio» er flere. Først og fremst må bokkafeene nevnes. Selv om antall forfattere av Corona-grunner er færre, er det ingen ting å utsette på kvaliteten. I år er vi spesielt glade for at vi har fått med oss fjorårets «litterære krimsensasjon», Helene Flood. Hennes krimroman «Terapeuten»er blitt kalt en fornyer av den psykologiske thrilleren. Boka er blitt en internasjonal suksess og solgt til 28 land.

En annen forfatter vi har fått med oss i år er Jørgen Jæger. Hans bøker om lensmannen Ole Vik og hans assistent Cecilie Hopen, er blant de mestselgende krimromanene i landet. Kongsberg biblioteks utlånsstatistikk viser at Jørgen Jægers bøker hører til blant de mest populære. Her konkurrerer han både med Jo Nesbø og Jørn Lier Horst. Og det sier vel det meste om populariteten. Sitrende spenning, personlig varme og menneskelige relasjoner er Jørgen Jægers varemerke.

Trekkplastrene står i kø. Spennende skal det bli å møte satirikerne Knut Nærum og Lars Lenth. Den førstnevnte trenger vel ingen nærmere presentasjon, kjent og kjær som han er. Også som kjær gjest på Kongsberg Krim. Lars Lenth er muligens ikke like kjent, selv om også han har opptrådt i ulike sammenhenger på norsk fjernsyn. I likhet med parkameraten Knut Nærum har Lars Lenth mange talenter. I tillegg til forfatterskapet har Lenth markert seg som en dyktig gitarist. Han spilte blant annet i «Gass» som var fast husband NRKs humorprogram «Åpen post». I tillegg har han spilt gitar og sunget i rockebandene Fuzzbaby og Gjengangerne. Lenth er dessuten en pasjonert fluefisker og har laget TV-programmer om temaet, blant annet sammen med Bård Tufte Johansen. Han har også gitt ut flere bøker om fluefiske. Lenth har skrevet fire romaner med advokatfullmektig Leo Vangen og ekstorpedoen Rino Gulliksen. Hans bøker har fått svært gode kritikker:
– «skriver så busta fyker, skakk krim full av svart humor, der ha tar det norske samfunnet på kornet». For det er nettopp den underliggende samfunnskritikken som gjør disse romanene til noe mer enn bare underholdende krimlitteratur.

Men det langt flere høydepunkter. Fremst i rekken er Kjell Ola Dahl. Han har vært en hyppig og svært populær forfatter på Kongsberg Krim helt siden han var med da Kongsberg Krim for første gang ble arrangert i 2004. Dahl hører til toppsjiktet av norske krimforfattere, Vi kan vel si norske forfattere, for her snakker vi om litteratur i skjæringspunktet mellom krim og skjønnlitteratur. Dahl opphever dette skillet med glans. Han var vunnet Rivertonprisen to ganger og Brageprisen en gang. Det er han alene om i norsk litteratur. Hans bok av året «Assistenten» viser en forfatter i toppslag, der romanen veksler mellom forbudstiden i Kristiania/Oslo på 1920- tallet og tysk infiltrasjon i Oslo i årene like før andre verdenskrig.

Og så må vi ikke glemme de to forfatterne som skal være med under åpningen av festivalen. Vi er takknemlig for at Gard Sveen skal åpne det hele. Sveen slo igjennom med et brak i debuten i 20013. Hans debutbok «Den siste pilegrimen» vant Rivertonprisen, den nordiske Glassnøkkelen og Kongsberg Krims debutantpris «Nytt blod». En bragd han har vært helt alene om. I debutboka introduserer han hovedpersonen Tommy Bergmann. I løpet av årene er det blitt fire bøker til om politimannen. Årets bok «Drømmenes gud» er brennaktuell med handling lagt til massakrene i Shabra og Shatilla i 1982 og dagens situasjon i Beirut.

Med seg har han Sigbjørn Mostue, som for sin siste bok «Om himmelen skulle gråte blod» ble nominert til Riverton-prisen. Ikke nok med det. Den norske Hollywood-regissøren Tommy Wirkola sikret seg allerede før utgivelsen filmrettighetene til thrilleren, som med sin filmatiske form passer som hånd i hanske på kinolerretet. Mostue er ingen novise innen krimlitteraturen. Han har tidligere gitt ut fire bøker i samarbeid med den profilerte politispaneren Johnny Brenna. Her retter de søkelyset mot aktuell fenomener i det norske kriminalitetsbilde: utenlandske ligaer som styrer narkotikatrafikken i Norge, ransligaer som planlegger det siste store kuppet, terror mot sivilbefolkningen og russisk mafia som inntar Norge. Mostue er også en meritert barnebokforfatter. Ikke minst har hans fantasy-bøker for barn og ungdom vunnet stor popularitet.

Et av fredagskveldens høydepunkter blir som i tidligere år utdelingen av «Maurits Hansen prisen – Nytt blod». Årets tre nominerte debutanter fra fjoråret er Sven Petter Næss, Filip Lundhaug og Helene Flood. Dette blir faktisk 12. gangen prisen utdeles. Og spenningen er også i år stor.

Og det er mer. Bjørn Ivar Berg vil snakke om sin bok «Sølvtyverier på Kongsberg». Først på Sakkerhusene i et arrangement med Folkeuniversitetet Senior. Her vil det også bli «servert» viser og tekster i bergmannsånd med Eva Tovsrud Knutsen og Helge Knutsen, samt bergmannsuppe m/kaffe og dessert. Og så kommer Bjørn Ivar Berg til åpningen av festivalen for å snakke videre om sin bok.

Det er på nytt duket for den tradisjonelle «Kongsberg Grøssen» Denne gangen med tre arrangementer for barn og ungdom i regi av Ungdomskontoret og Barbara Schmitt. Her skal det løses en krimgåte. Denne gåten er basert på fjorårets vinner av novellekonkurransen for barneskoleelever. Konkurransen blir også i år avholdt og det knytter seg som alltid spenning til hvem som stikker av med seieren.

Også i år har vi fått med oss unge musikere fra Musikklinja på Kongsberg videregående skole. Vi er takknemlige for at vi har så dyktige unge musikere i byen.

Jazzgitaristen Tom Hasslan har vært et fast innslag på bokkafeene. Det er han også i år. Hvilke stunt han og forfatterne finner på vil bli en overraskelse. Men med Nærum og Lenth på podiet blir det garantert lystig.

Film har de siste årene også vært faste innslag. Slik blir det også i år – Kongsberg Filmklubb viser den chilenske filmen «Neruda». Filmen beskrives som et lekent portrett om det begivenhetsrike og uortodokse livet til poeten, kommunisten og ikonet Pablo Neruda.

I år får også de yngste sitt: Krona kino har et raust tilbud med krimfilmer av svært høy kvalitet for barn. Lørdag spanderer de visning av den norske familiefilmen «Operasjon Mumie». Onsdag tilbys en perle av et fransk mysterium til redusert pris: «Mysteriet Henri Pick».

Da er det bare å ønske hjertelig velkommen til årets festival. Innholdsrikt og interessant blir det.