Velkommen til Kongsberg Krim 2021

NYTT BLOD OG EDLE BLODDRÅPER
Kongsberg Krim arrangeres i år for 17. gang. Etter fjorårets nedskalering av programmet er vi nå tilbake med et tilnærmet fullt program. Først og fremst er vi fornøyde med at «Mord til maten» serveres med full oppdekning på Best Western Gyldenløve hotell hele åtte ganger. Dessverre måtte vi avlyse fjorårets forestillinger på grunn av Covid-19, men nå er vi altså tilbake med fulle hus.

Ellers er det ikke så store innskrenkninger i antall publikum, men helt tilbake til normale tilstander er det ikke riktig ennå. Det er begrensninger på noen av arrangementene, men det hindrer oss ikke å arrangere et meget innholdsrikt og variert program

Helt fra starten i 2004 har vi vært så heldige å samarbeide med Folkeuniversitet Senior. Slik er det også i år. Denne gangen kommer selveste politidirektør og tidligere PST-sjef Benedicte Bjørnland for å holde foredrag.

Dette er en utmerket opptakt til selve åpningen på festivalen på onsdag 27.10. For på denne kvelden kommer tre av Norges fremste «thrillerforfattere». De to mennene Eystein Hanssen og Ørjan N. Karlsson har lange forfatterskap bak seg med både krimromaner, science fiction og ungdomssbøker.

Årets roman av Eystein Hanssen har tittelen «Kokong». I «Kokong» setter han søkelyset på de sammensatte årsakene til hvorfor noen ender opp som spion. Denne tematikken belyses i dramatiske hendelser etter at en asiatisk utseende kvinne blir funnet skutt. Frilansjournalisten Nora Wold dekker saken, som fører henne til arktiske strøk med mørketid, uvær og snø. Her konfronteres hun både med, politi, PST og E-tjenesten, og det hele utvikler seg til en forrykende spionthriller.

Ørjan N. Karlssons roman «Rød Stjerne» foregår handlingen i New York og på Svalbard. Dette er blitt en høyaktuell og tankevekkende roman hvor stormaktene, Russland, Kina og USA truer Norges suverenitet over øygruppa Svalbard. Ekstra spennende og aktuelt er det at noe av handlingen er lagt til New York der Norges ambassadør til FN blir funnet død i sin leilighet. Og hvilken rolle inntar Norge som nyvalgt medlem til Sikkerhetsrådet i dette stormaktsspillet. Karlsson vet hva han skriver om som fagdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Med seg har de årets brakdebutant Grethe Bøe med sin roman «Mayday». Hun har høstet strålende kritikker fra et samlet kritikerkorps. I romanen møter vi Nato-piloten Ylva Nordahl under en øvelse nær den russiske grensen i Finnmark Forholdet mellom Nato og Russland er på frysepunktet, og i denne situasjonen er det at Ylva og hennes co-pilot, amerikaneren John Evans, havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned over den russiske tundraen. Som ventet utløser dette en storpolitisk krise. Både Nato og Russland ser på denne hendelsen som et regulært angrep.

Til å åpne årets Kongsberg Krim har vi vært så heldig å få med oss Kongsbergmannen Henning Howlid Wærp. Professor i nordisk litteraturvitenskap ved Universitet i Tromsø, bokanmelder, lyriker, sakprosaforfatter, skjønnlitterær og krimforfatter. Han er også ekspert på Maurits Hansen, så vi kunne vel ikke ønske oss noen bedre.

Henning Howlid Wærp er heller ikke ukjent med arktiske strøk . Noe han har dokumentert gjennom sin bok «Arktisk litteratur – fra Fridtjof Nansen til Anne B. Ragde». I hans krimroman «Den kaldeste vinteren i Brooklyn Heights» møter vi hovedpersonen Heidi Ristvedt. Hun er misfornøyd med jobben som regissør i Kongsberg teaterlag . Når hun så får et tilbud om et regikurs i New York er hun ikke sen om å takke ja. I Brooklyn vikles hun inn i langt mer dramatiske situasjoner enn hun kunne tenkt seg på forhånd.

Fredag den 29. 10 dukes det for den store kriminelle festaftenen. Første post på programmet er utdelingen av «Maurits Hansen prisen – Nytt blod». I likhet med tidligere år har juryen nominert tre debutanter. I år har konkurransen om den prestisjetunge prisen vært større enn på mange år.

Så følger samtaler med i alt ni norske krimforfattere. Her har vi samlet noen av de aller fremste norske krimforfatterne. Noen med «nytt blod» og andre av de mer «edle bloddråpene». De siste årene har det dukket opp et dyktig knippe av norske kvinnelige krimforfattere. Det er ingen overdrivelse å hevde at dette er kvinner som på mange måter har brakt noe nytt inn i norsk krimlitteratur.

Agnes Lovise Matre er den av disse kvinnene som har flest krimromaner bak seg. Hun debuterte forøvrig med en såkalt «skjønnlitterær» roman «Stryk meg over håret» i 2012. Etter det har hun gitt utgitt fire krimromaner. I høst ga hun også ut en roman i en serie om de ti bud. «Til døden» er tittelen. Hennes romaner utspiller seg i det fagre Hardanger, næmere bestemt Øystese. Matre har en egen evne til å skape kontraster mellom det vakre og det vonde. I sine romaner belyser hun aktuelle problemer og på den måten blir tabuer i samfunnet trukket fram. Persongalleriet og miljøet i hennes romaner er troverdige. Matre er en forfatter som vi følger videre i spenning.

De to siste årene har «Maurits Hansen-prisen – Nytt blod» gått til to kvinner. Ruth Lillegraven og Helene Flood. Dette er to forfattere som har rukket å sette spor i norsk krimlitteratur eller for den saks skyld norsk litteratur.

Ruth Lillegraven har skrevet et tjuetalls bøker i ulike sjangrer for både barn og voksne- Hun har også skrevet skuespill med stort hell. Mest kjent er hun kanskje som lyriker. Hun vant den prestisjetunge Brageprisen for diktsamlingen «Urd» i 20.. Lillegraven «debuterte» som krimforfatter i 2018 med romanen «Alt er mitt», som ble karakterisert som en velskrevet og intens psykologisk thriller. Hun fulgte opp med «Av mitt blod» i år. Handlingen i denne romanen er lagt delvis til Oslo og den ville og brutale vestlandsnaturen der hovedpersonen Clara Lofthus har sine røtter. Dette er en» nervepirrende psykologisk thriller om svik, sorg og blodsbånd. «

Helene Flood er psykolog og har doktorgrad på skyld og skam etter traumatiske hendelser. Hun er forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, har skrevet en rekke fagartikler om skam og holder foredrag om emnet. Hun har også utgitt ungdomsboken Heis med Houdini . Så vi har å gjøre med en kvinne med solid bakgrunn for å skrive krimromaner og med sin psykologiske innsikt. Flood debuterte med braksuksessen «Terapeuten» i 2019, en debut som vakte oppsikt blant kritikerne. I år fulgte hun opp med romanen «Elskeren» Denne romanen fikk Dagbladets kritiker til å kalle boka «den perfekte krim»

Den fjerde kvinnen på denne fredagen, Randi Fuglehaug er frilansjournalistt og har vært redaktør for Dagbladets fredagsmagasin «Fredag». Hun har skrevet to sakprosabøker og en barnebok. Så hun er på ingen åter ukjent som forfatter. Hun bor i Oslo, men er født og oppvokst på Voss. Og det er her hennes debutroman i krimsjangeren «Fallesyke» foregår. Og til alt overmål skjer det under Ekstremsportveka. Fuglehaug har utviklet en underholdende og til dels tankevekkende historie understøttet av fremragende lokalkoloritt. I tillegg til å være en nærmest klassisk krimhistorie tar boka også opp samlivsproblemer blant andre aktuelle temaer, noe som gir boka en ekstra dimensjon.
Hun våger å holde et langsomt tempo som gir dybde til fortellingen og åpner for tette portretter av romanens mange aktører. Dette skjer uten at fremdriften i handlingen rammes, snarere tvert imot. Det skaper en underliggende dramatikk som gir den nødvendige driven til boken.

Disse fire kvinnene kommer utvilsomt til å sette sitt preg på denne kvelden. Men de er selvsagt ikke alene. De mannlige forfatterne er også i høyeste grad med.

Vi vil våge den påstanden at det er ingen som er mer oppdatert på hva som rører seg i norsk krimlitteratur enn Geir Tangen. Hans anmeldelser og presentasjoner av norske krimromaner på bloggen sin, er en gullgruve for dem som vil være orientert om norsk krim.

Men Geir Tangen er ikke bare bokblogger, han hører også til det fremste sjiktet av norske krimforfattere. I alt har det blitt fire romaner. Den første romanen «Maestro» (2016) introduserer parhestene Viljar Ravn Gudmundsson og Lotte Skeisvoll, han journalist i Haugesunds Avis og hun politietterforsker i Haugesund. De dukker da også opp igjen i hans to neste bøker «Hjerteknuser» (2017) og «Død manns tango» (2018).

I år kom så «Vargtimen» som han selv påpeker er et slags vendepunkt i forfatterskapet. «Jeg ville skrive om temaer som engasjerte meg, men denne gangen på en skikkelig måte uten å tulle det bort i en voldsbonanza av en hurramegrundt-krim. Underforstått: Jeg ville gjøre en forskjell, og jeg ville bli tatt på alvor.» Og «Vargtimen» er blitt akkurat det. En fjorten år gammel jente blir funnet hengt i skogen. Det blir snart klart at hun har deltatt i et nettspill som er i ferd med å spre seg blant byens ungdommer. Med denne romanen har Tangen grepet rett inn i problemene rundt selvmord og psykisk helse blant ungdom. Mer aktuelt kan det vel neppe bli.

Sven Petter Næss hører også til det nyeste sjiktet av krimforfattere. Utvilsomt er han i ferd med å etablere seg som en ny sterk krimforfatter helt i toppsjiktet av norske krimforforfattere. Han debuterte i 2019 med «Den stille uke», som ble nominert til «Nytt blod prisen. Året etter ga han ut romanen «Skjebnesteinen». Denne krimromanen fikk Rivertonprisen for 2020. Ikke dårlig for en forfatter som er i starten på sin forfatterkarriere. Næss ligger ikke på latsiden, I inneværende år kom romanen «Skyldig», den tredje romanen med førstebetjent Harinder Singh i hovedrollen. En av anmelderne skrev dette: «Norge har fått en ny krimhelt. Sven Petter Næss kan bli blant Norges virkelige store krimnavn». Romanene hans inneholder mange av de elemententene som gjorde «Menn som hater kvinner» til en verdenssuksess, ble det også sagt..

Dette bringer oss til «de edle bloddråper». Og stort edlere kan det vel ikke ble. For nå møtes Gunnar Staalesen, Jan Mehlum og Kjell Ola Dahl til samtale med ingen ringere enn Nils Nordberg. Egentlig trenger vel ingen av disse noen nærmere presentasjon. La det bare være sagt at alle disse fire var med da Kongsberg Krim startet opp i 2004. De har alle besøkt oss med jevne mellomrom. Og nå er de her igjen. Og takk for det.

Men det er også mye mer. La oss først og fremst trekke fram vår eminente «husgitarist» Tom Hasslan. Tom har i flere år vært med på å gjøre denne kriminelle festaftenen enda mer festlig. Med sin gitar har vært med på flere «stunt» og bidratt med herlig jazz og humoristiske innslag. Slik blir også i år.

I likhet med tidligere er vi så heldige å få med oss elever fra Musikklinja på Kongsberg videregående skole. De vil ha en aktiv rolle under kveldens arrangement.

Kongsberg Krim har i de siste årene trukket inn foredragsholdere som ikke direkte er knyttet opp til krim. Denne gangen kommer tidligere statsminister, globalisten og tidligere leder for Europarådet Thorbjørn Jagland til oss for å snakke om dagens og framtidens utfordringer i Europa. Tittelen på foredraget er «Europa, hva nå?»

På lørdag vil også Nils Nordberg lede oss gjennom et Knut Gribb hørespill på Jonas B. Her vil det bli servert grøt og rød saft og spekemat til dem som ønsker det. Alltid like interessant å høre Nordberg øse av sine kunnskaper om norsk krimhørespill historie. Foran og bak mikrofonene.

På lørdagskvelden arrangeres det filmkveld på Energimølla i et fellesarrangement med Kongsberg Filmklubb. Og så vil Kongsberg kino vise filmer med «kriminelt» innhold alle dagene under festivalen

Barn og ungdom har også litt av hvert å se fram til. Den tradisjonelle «Kongberg Grøssen» arrangeres over tre hele kvelder. Kongsberg bibliotek trår til med en rekke arrangementer for barn. Et av høydepunktene er også novellekonkurransen blant sjuendeklassinger. Elevene har skrevet gjennom høsten og ser nok spente fram til kåringen av den beste krimnovellen.

Dessverre har vi måttet avlyse «Maurits Hansen aften» på Gamle Glitre gård. Pandemien har ført til at det blir for liten plass i de «herskaplige» lokalene». Men vi kommer forhåpentligsvis tilbake for fullt til neste år.
Så vær velkommen til årets Kongsberg Krim!