Eva Fretheim

Allerede i 1998 debuterte Eva Fretheim som forfatter. Da var hun hektisk småbarnsmor for tre barn og ga ut romanen «Rosa sukkerspinn». 24 år senere kommer bok nummer to som blir jeløykvinnens debut som krimforfatter. I 2006 begynte hun å jobbe som journalist i Moss Avis, og ganske nylig har hun fylt opp CV-en med en master i journalistikk.

Tror ikke vi overdriver når vi tør påstå at Fretheim med sin krimdebutroman på mange måter fornyer krimsjangeren. I romanen slipper naturen til som en egen karakter. Kanskje ikke så rart da hun har en mastergrad i klimajournalistikk. Her er også en bisverm og brummende Amcars. Dette er en annerledes bygdekrim. Men selvsagt inneholder den de klassiske krimelementene.

En bil har kjørt inn i en fjellvegg. Bak rattet sitter en 42 år gammel kvinne. Død. Etter hvert som nyheten om dødsfallet sprer seg i bygda, blir det klart for politietterforsker Vigdis Malmstrøm at noe ikke stemmer. For hva er det egentlig som foregår på verkstedet til brødrene Jonny og Jarle Svartskog? Hvem er Unn Hansen som bor hos brødrene og driver birøkt i skogen? Og hva skjedde den sommerdagen for to år siden, da en nitten år gammel jente forsvant sporløst fra bygda?

Mens Vigdis Malmstrøm gjør alt for å nøste opp i trådene, glir våren over i trykkende sommervarme. Og i skogen summer biene på oppdrag fra dronningen. Uten henne har de ingen sjanse.

Forfatteren presiserer at romanen også handler om utenforskap og tilhørighet. Mange av karakterene har også manglende evne eller vilje til å holde på en plettfri fasade. Hun kan fortelle at det gårdsmiljøet som skildres i romanen minner om et ufullført romanprosjekt som hun begynte på for femten år siden. Nå fikk hun lyst til å bruke noen av disse personene i en krim fordi hun på mange måter syntes hun kjente dem. De var som gamle bekjente.

Fretheim håper hun har skrevet en spennende fortelling, som ikke bare er underholdende, men som også vil være en bok som skal kunne leses både av krimlesere og av folk som vanligvis ikke leser krim. Det har hun da også klart. Spesielt fordi naturen er et så fremtredende element i boken. Hun sier selv at hun under skrivingen av «Dronningland» var inspirert av «nature writing», en journalistisk sjanger, som søker å levendegjøre naturen fra et miljøperspektiv. Hun er gift med en birøkter og selv har hun tatt kurs i birøkt, så «birøktscenene» bygger i stor grad på hennes egne erfaringer.

Ingen tvil om at Fretheim har skrevet en krimroman utenom det vanlige. I et fortettet språk fortelles en historie om sjalusi, hevn, begjær og løgn – og om dronningers uunngåelige skifte, for å sitere forlagets omtale.

Hun ser heller ikke bort fra at det kan bli flere bøker med politietterforskeren Vigdis Malmstrøm i førersete. Og ifølge Tiden forlag skal det komme en ny bok på nyåret. Det er det bare å glede seg til.

La oss også føye til at Eva Fretheim med «Dronningland» er nominert til «Maurits Hansenprisen – Nytt blod» for beste debut i 2022.