Fredag 25. oktober

MAT OG KRIM: «Tenk det, Hedda». Gyldenløve hotell kl. 19.00.

 

KRIMINELL FESTAFTEN.  Energimølla kl. 18.30.
• Utdelingen av «Maurits Hansenprisen – Nytt Blod»
• Sara Strømberg og Johan Theorin, to svenske krimforfattere i det absolutte toppsjiktet
• Zahid Ali, forfatter, TV- og standup komiker, som krimdebuterte i fjor
• Forfatterne Chris Tvedt, Ingar Johnsrud, Eva Fretheim, Randi Fuglehaug og Jaran Dammann
• Musikk ved Ulf Myrvold

Billettinfo kommer.

Det knytter seg store forventninger til fredagskvelden, som innledes med utdelingen av «Maurits Hansenprisen – Nytt Blod».

I anledning Kongsbergs 400 årsjubileum har vi for første gang fått med oss to svenske krimforfattere i det absolutte toppsjiktet, Sara Strømberg og Johan Theorin. Sara Strømberg har med sine tre prisvinnende bøker om journalisten Vera Bergstrøm alt befestet sin posisjon som en av Nordens fremste krimforfattere. Styrken hennes ligger også i hennes evne til person- og miljøskildringer langt fra storbylivet. Ikke ulikt to av hennes norske kolleger Eva Fretheim og Randi Fuglehaug.

Johan Theorin hører til den «svenske gullrekka» av krimforfattere, og har vunnet en rekke priser, blant annet «Glassnøkkelen» for beste nordiske krimroman. Han er kanskje mest kjent i Norge for sine krimromaner fra Øland. I alt har det blitt seks romaner om den gamle sjøkapteinen Gerlof Davidson. Theorin har en egen evne til å balansere forbrytelser og personskildringer med historiske hendelser og miljøskildringer. Det er ikke mange krimforfattere som makter akkurat det. Her er Theorin i en særklasse. Som hos Sara Strømberg er også handlingen lagt langt utenfor storbylivet.

Så følger det slag i slag med et variert knippe av norske krimforfattere. Vi gleder oss til å møte forfatter, TV og standup komiker, Zahid Ali, som debuterte i fjor med krimromanen «Svaber». En ellevill fortelling om hvordan renholderen Wassim blir privatetterforsker.

Sammen med ham er Rivertonpris-vinner Chris Tvedt med sin tiende roman (2023) med advokat Mikael Brenne i hovedrollen. «På ære og samvittighet» er en bok om ukjente blodsbånd og gamle hemmeligheter, der Mikael Brenne tvinges til å grave i sitt eget mørke indre.

Ingar Johnsrud ble nominert til Riverton-prisen for sin roman «Patrioter» (2023). Dette er en aktuell bok med klare paralleller til NRKs «Makta», samtidig som den er en fortettet og marerittaktig spenningsroman på et internasjonalt nivå.

Uten tvil vil disse tre forfatterne vise bredden i norsk kriminallitteratur.

De to tidligere «Nytt Blod» vinnerne, Eva Fretheim og Randi Fuglehaug kommer med nyskrevne krimromaner fra henholdsvis «bygde-Norge» og Voss. Titlene «Fuglekongen» og «Skallebank» er svært velvalgte i denne sammenhengen. Med seg har de Jaran Dammann, som har lagt handlingen i sine romaner til Valdres. Så her er det duket for nervepirrende «bygdekrim» som utvilsomt vil bidra til en komplett kriminell festaften.

Og når vi også får oppleve Ulf Myrvold med sin «mørke»-blues», kan vi ikke ønske oss noe mer.