Gard Sveen

Gard Sveen debuterte i 2013 med romanen «Den siste pilegrimen». Dette ble en braksuksess som nesten ingen annen krimforfatter kan vise maken til. Han vant «Maurits Hansenprisen – Nytt blod», den skandinaviske Glassnøkkelen og til alt overmål stakk han av med Rivertonprisen.

I «Den siste pilegrimen» tar Sveen med leserne tilbake til hendelser under den andre verdenskrig. En gammel motstandsmann blir funnet drept i sitt hjem. Tre uker tidligere blir beinrestene av tre mennesker funnet i Nordmarka. Disse hendelsene føres så tilbake til et mystisk dødsfall på en motstandsmann i Stockholm sommeren 1945. Etterforskeren Tommy Bergmann følger sporene tilbake til en tid da sannheten var det første offeret, kjærligheten en slagmark og overlevelse den eneste æren.

Så fulgte fire romaner med etterforskeren Tommy Bergmann i hovedrollen tett på hverandre. «Helvete åpent» (2015), «Blod i dans» (2016) , «Bjørnen»(2018) og den foreløpige siste romanen om Tommy Bergmann «Drømmenes gud» i 2019.

I romanen «Helvete åpent» må Tommy Bergmann undersøke om en tidligere drapsdømt er uskyldig, og samtidig finne den egentlige morderen, som har slått til igjen. I «Blod i dans» må vår mann løse en sak der en forsvunnet tenåring, en død seriemorder og en makaber sekt er involvert.

Med de neste to bøkene om Tommy Bergmann er vi tilbake på den internasjonale storpolitiske scenen. Spionasje er temaet i «Bjørnen, der Bergmann jakter på en spion som kom seg unna. Boken har klare paralleller til Arne Treholt saken. Sveen har skrevet en spionhistorie av det klassiske slaget, der personlige forbindelser og politiske intriger, svik, uvennskap, menneskeskjebner og skiftende allianser er ingredienser. Den neste boken,«Drømmenes gud», er også en spionthriller. En tidligere ambassadør blir drept av en bilbombe i Oslo. Tommy Bergmann som nå er etterforsker i PST må gå tilbake til hendelser i Beirut i 1982 for å løse saken.

Med disse romanene har Sveen befestet sin plass i både det norske og internasjonale toppsjiktet. Det er lov å sammenlikne han med forfattere som Graham Greene og John le Carre.

Gard Sveens interesse for den andre verdenskrig førte til at han i 2022 skrev dokumentaren «Spioner i krig». Her skriver han selv følgende som en presentasjon av boken: Endelig! Nå kommer «Spioner i krig», boka som forteller deg om den sjokkerende kommunistiske infiltrasjonen av norsk politikk, forsvar og politi under den kalde krigen – og den hemmelige jakten på Moskva-agentene som satt på toppen av det norske statsapparatet. Sveen kommer med opplysninger som ifølge han selv krever en omskriving av norsk etterkrigshistorie. Kruttsterk påstand, med andre ord,

I årets bok «En dag skal du dø» forlater Sveen både Tommy Bergmann og den andre verdenskrig og introduserer etterforskerparet Ulf Sommer og Agnete Ness. Kort oppsummert kan vi røpe dette om handlingen. Den første adventshelgen i 2019 reiser småbarnsmoren Camilla Lund på jentetur til Sverige. Det er i alle fall det hun har fortalt mannen sin. Hun kommer aldri tilbake. Camilla har ingen venner fra gamle dager, ingen foreldre i live – tilsynelatende ingen fortid i det hele tatt. I Oslo får Agnete Ness ordre om å innlede en hemmelig etterforskning av småbarnsmorens forsvinning. Riksadvokaten vil ha Agnetes beste etterforsker, Ulf Sommer, på saken. Ordren er at Ulf ikke skal vite noe mer enn at den uskyldsrene Camilla Lund har forsvunnet. Agnete blir derimot utstyrt med en hemmelig mappe med sakspapirer, der det ligger gamle bilder av en ung jente. For tjue år siden visste hele Norge hvem denne jenta var. Tre nynazister, blant dem en 15 år gammel jente, ble dømt for drapet på to innvandrergutter i Oslo. Det var den mest rystende drapssaken landet hadde opplevd. For Agnete Ness er alt personlig. Den svarte avgrunnen hun trodde var fortid blir igjen virkelig. Camilla Lunds forsvinning blir starten på Agnetes største mareritt. For Ulf Sommer blir alt et kappløp mot tiden. Han er den eneste som kan redde Agnete fra hennes egen fortid.

Her er det duket for en samtale om den andre verdenskrig, internasjonal politikk, spionasje, mordgåter og fortidens hemmeligheter rikt monn.