Grethe Bøe

«Norsk krimsensasjon», «Den beste krimdebuten jeg har lest noensinne», «Et forfriskende og kjærkomment tilskudd til det norske krimbokuniverset».

Slik lød noen av anmeldelsene av Grethe Bøes debutroman «Mayday» 2021. Kanskje ikke så merkelig at hun stakk av med «Maurits Hansenprisen – Nytt blod» .

Men hun er på ingen måte noen novise i norsk kulturliv. Hun har skrevet og regissert prisbelønte spillefilmer og TV-serier fra nordområdene, gjort seg bemerket som manusforfatter og regissør blant annet for NRKs storsatsing «Hjerterått» med handling lagt til Kautokeino. Hun var også assistent for Steven Spielberg med research til storfilmen «Schindlers liste». I tillegg har hun laget flere spillefilmer for barn og unge. Mest kjent er spillefilmen «Operasjon Arktis» med handlingen lagt til Svalbard.

Det er altså ingen tvil om at Bøe har et brennende engasjement for nordområdene og Arktis. Da er det heller ikke merkelig at hennes debutroman foregår i nettopp disse polare strøkene.
I «Mayday» møter vi Nato-piloten Ylva Nordahl under en øvelse nær den russiske grensen i Finnmark Forholdet mellom Nato og Russland er på frysepunktet, og i denne situasjonen er det at Ylva og hennes co-pilot, amerikaneren John Evans, havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned over den russiske tundraen.

Som ventet utløser dette en storpolitisk krise. Ylva og John unnslipper, men må nå tilbake til Norge for å avsløre hva som skjedde. På denne måten kan man forhåpentligvis unngå en utslettende katastrofe. Mens de to pilotene trosser is, kulde og forfølgere, hvesser Russlands president, Natosjefen og den private våpenindustrien sine klør. Det hele blir en kamp med tiden, som til slutt ender i et crescendo.

I årets thriller, Snøleoparden , fortsetter Bøe med et like skremmende aktuelt tema. Det er planlagt et terrorangrep mot en av NATOs atomdrevne ubåter på Svalbard. De som står bak attentat-planene er en allianse mellom våpen- og forsvars-industrien, islamistiske fundamentalister og kinesisk etterretning. Nok en gang vikles Ylva inn i et storpolitisk spill der Vesten settes opp mot resten av verden. Den planlagte terrorhandlingen truer med å utløse en atomkatastrofe og Ylva kjemper for å hindre katastrofen.

Grethe Bøe sier i et intervju med Nettavisen «Research og skrivingen av Snøleoparden har gått parallelt med krigen i Ukraina, og det har vært hjerteskjærende fordi folk hun kjenner står midt oppi det. Men gode krefter trer frem, det finnes håp. Vi må ikke sove, der er opp til oss å stå opp for noe større enn oss selv nå. Om denne brytningstiden skal lede til mer totalitarisme eller en tryggere verden hvor individets ukrenkelighet og fellesskapets beste går hånd i hånd, er vårt ansvar», fastslår hun. Og det er nettopp det hun minner oss om i sine to thrilllere.

Det er også forfriskende at det kommer en kvinnelig krimforfatter som satser på en thrillersjanger dominert av menn. Bøe skriver med autoritet om alt fra storpolitikk og reindrift til hvordan man flyr et F-16 fly.
Vi ser fram til et nytt møte med en forfatter som bringer skremmende dagsaktuelle temaer inn i litteraturen.