Gunnar Staalesen

Gunnar Staalesen har en nærmest enestående posisjon i norsk krimlitteratur. Og han har vært en kjær gjest hos oss på Kongsberg Krim et utall ganger. Vi er alltid like glade for at han kommer.

I en mannsalder har hans rufsete bergenske krimhelt Varg Veum engasjert oss i bokform, på filmlerretet  og via tv-ruta. Da Veum så dagens lys i boken «Bukken til havresekken» i 1977 hadde Staalesen allerede to krimromaner og en Rivertonpris på samvittigheten. Sin første av to Rivertonpriser erobret han med «Rygg i rand, to i spann» med den umake etterforskerduoen Dumbo og Maskefjes i hovedrollene. «Bukken til havresekken» var ment som et eksperiment for å teste om det var mulig å omplassere den klassiske amerikanske privatdetektiven til en norsk virkelighet.

Det ble fullklaff fra første plott, og 68-eren Veum la ut på en reise som i stor grad reflekterer skyggesidene ved samfunnsutviklingen i Norge de siste 30 årene. Denne suksessoppskriften har så langt resultert i tjue Veum-bøker. Den tjuende kom i år. Den desillusjonerte detektiven med det store hjertet har dessuten manifestert seg i totalt 12 tv- og kinofilmer. Så populær er krimhelten at han har fått sin egen statue, som står på Strandkaien i Bergen. Privatetterforskeren er den første og eneste oppdiktede person som har fått Rivertonprisens ærespris.

Men Staalesen skriver ikke bare krim. Han har skrevet noveller, skuespill, sakprosa og bøker for barn og ungdom. Han har også laget sceneversjoner av Amalie Skrams bøker, blant annet har han dramatisert «Hellemyrsfolket» for scenen, som også ble spilt som en musikalversjon på Den Nationale Scene.

Et høydepunktene i Staaleens forfatterskap er utvilsomt hans «bergenstrilogi», som er blitt betegnet som «verdens lengste kriminalroman». Men krimgåten er langt fra bærende i disse bøkene. Først og fremst er de en bredt anlagt historiske fortelling om livet i Bergen i det 20. århundre. I 2021 kom «Post Festum» som er en frittstående oppfølger til trilogien.

Staalesen har i år skrevet sin tjuende roman om privatetterforskeren «Forfulgt av døden».
Romanen åpner med at Veum får førerkortet sitt beslaglagt av politiet i Sogn og Fjordane. Fra bussvinduet på vei hjem til Bergen legger han merke til tre personer i et veikryss. Noen dager senere gjenkjenner han en av disse under avisoverskriften UNG MANN SAVNET. De tre skulle delta i en demonstrasjon mot et oppdrettsanlegg i den trange bygden Solvik nord for Bergen. Hvor mange hemmeligheter skjuler det seg i Solvik, der to familier konkurrerer om lakserikdommene, og der Bygdedyret våker over alt som skjer? Mer skal vi ikke røpe av handlingen.

Gunnar Staalesen er i år nominert til den internasjonale Petrona-prisen for beste skandinaviske krimroman for «Bitre blomster» fra 1991. Så det er ingen tvil om at Varg Veum lever i beste velgående. Og godt er det.

Vi gleder oss til møte med forfatteren og privatetterforskeren.