Ingebjørg Berg Holm

Ingebjørg Berg Holm er utdannet interiørarkitekt med en mastergrad fra kunsthøgskolen i Bergen. Hun debuterte i 2015 med romanen «Stjerne over, mørke under». Denne debutromanen ble nominert til Rivertonprisen og hun vant «Maurits Hansenprisen – Nytt blod».

Hun vant denne prisen med begrunnelsen: «Ingebjørg Berg Holms debutroman er en stillfaren og mangefasettert historisk krim hvor den litterære kvaliteten nærmest overskygger det klassiske mordmysteriet. Handlingen i romanen er lagt til Hurumlandet i 1875, der lensmann Thomas Tinnvik må etterforske et grusomt drap i det ellers fredelige bygdesamfunnet. Men det er ikke selve løsningen av mordgåten som gjør denne romanen spesiell, selv om plottet er tilfredsstillende og løsningen plausibel. Det som imidlertid særpreger romanen, er naturskildringene og troverdigheten i miljøskildringene og fram for alt språket. Det er en vakker og vemodig roman. Kanskje vi kan karakterisere den som en skjønnlitterær roman med et mordmysterium. Ingen dårlig karakteristikk.

Berg Holm fulgte opp denne suksessen i 2018 med en ny roman med lensmann Thomas Tinnvik i hovedrollen. «Barføtt over isen». Det er vinter og året er 1876. Tåka siger over jordene, fjorden fryser og strendene rundt Homsbu skjemmes av skamferte kattelik. I romanen avdekkes en rekke hemmeligheter fra fortiden som innhenter Tinnvik. Til nå har han klart å holde fortiden på avstand, men når en ung mann kommer til Holmsbu, føler han seg truet. Han bestemmer seg for å handle og begynner å planlegge et mord…

Romanen fikk utmerkede anmeldelser da den kom ut. Slik beskriver anmelderen Finn Stenstad boken: «Språklig har Ingebjørg Berg Holm funnet en tone som kler stoffet perfekt. Sikker kunnskap om tidsepoken gir handlingen troverdighet og realisme, og når vi dessuten opplever forfatterens evne til å bygge opp sin hovedperson som en interessant personlighet, blir hennes andrebok en absolutt forbløffende annerledes krimroman».

Ingebjørg Berg Holms tredje roman «Rasende binne» kom ut i 2021. Denne romanen skiller seg fullstendig fra de to første bøkene. Dette er psykologisk spenningsroman der kampen står mellom en mann og to kvinner om foreldreansvar og om lederstilling innenfor et klimaforskningsprosjekt på Svalbard, og der klimaforskning, samlivsbrudd, barnefordeling og tro danner bakteppet.

Selv sier hun om boken at den første ideen var å skrive en thriller satt til Svalbard under andre verdenskrig. Isteden endte hun opp med å skrive det hun kaller en psykologisk spenningsroman lagt til Bergen og Svalbard. Muligens var det et lykketreff. NRKs anmelder Leif Ekle skriver dette om romanen: «Ingebjørg Berg Holms «Rasende binne» er en uvanlig, neddempet og subtil thriller. Den er ikke mindre spenningsfylt av den grunn». Ingen dårlig anbefaling.

Det er alltid en fryd å ha Ingebjørg Berg Holm på besøk med sine klare meninger om litteratur.