Jørn Lier Horst

Jørn Ler Horst er uten tvil den mest produktive av alle norske kriminalforfattere. Den tidligere politimannen har med noen få unntak gitt ut en kriminalroman hvert år siden debuten i Dessuten har skrevet om lag 30 spenningsbøker i to serier for barn og ungdom.

I Horsts første roman «Nøkkelvitne» fra 2004 introduserte forfatteren krimhelten William Wisting, en traust og troverdig politimann basert på Horst egne erfaringer som politietterforsker. Etter hvert har det blitt nærmere 20 romaner med William Wisting og hans datter, journalist Line, i hovedrollene. Romanene har blitt et så sterkt merkenavn at de markedsføres som «William Wisting krim». Handlingen i disse kriminalromanene er som hentet rett ut av en politimanns hverdag, både når det gjelder rutinene og dramatikken. Gjennom disse romanene opplever leserne en politietterforskers hverdag uten eksesser i form av detaljerte beskrivelser av mord og vold. Horst sier selv at han ville ha en politimann som var mer lik den politimannen han kjente fra sin arbeidshverdag, Slik ble Wisting en empatisk, ryddig og ordentlig fyr.

Til Kongsberg Krim kommer han denne gangen sammen med medforfatter Thomas Enger. Sammen har de skrevet fem krimromaner. Den første romanen i serien,» Nullpunkt» (2018) introduserte hovedpersonene, politiførstebetjent Alexander Blix og nettjournalisten Emma Ramm. Blix fremstilles som de svakes forkjemper ikke ulik Engers karakter Henning Juul og Horst William Wisting. Emma Ramm lever av å dekke kjendisnyheter for nettstedet news. no. Da en stor, norsk kjendis, som akkurat har utgitt sin selvbiografi, ikke dukker opp til det planlagte intervjuet, reiser Emma hjem til henne. Her havner hun midt oppi den største saken hun har hatt i sin karriere. Sammen med Blix og hans kollegaer begynner Emma jakten på det som viser seg å være en seriemorder som har kjente mennesker som mål i sitt drapsspill. Kritikerne fremhever at Enger og Horst utfyller hverandre som forfattere. Enger har en penn som tidvis går mer i dybden og er ambisiøs når det kommer til plotbygging. Horsts politifaglige bakgrunn, gode observasjonsevne og ro gir flere fine scener.

Den neste romanen i serien «Røykteppe» (2019) åpner med et smell bokstavelig talt. Det er nyttårsaften da en bombe går av på Rådhuskaia. Blix og Ramm blir begge involvert i jakten på å finne drapsmannen og sannheten. «Røykteppe» er en roman om skjebnesvangre veivalg og hva desperasjon kan føre til når nettet av løgner først begynner å rakne.

«Slagside» (2020) er en thriller som holdningsmessig skiller seg fra de to foregående romanene om Alexander Blix og Emma Ramm. Handlingen i boken foregår på to plan – fortid og nåtid, et grep som er særdeles vellykket. Innledningsvis sitter Blix og Ramm sitter i avhør hos Spesialetaten for politisaker. Blix har skutt og drept en mann og hans datter ligger hardt skadet på sykehuset. Avhørssituasjonene er glitrende beskrevet – man formelig føler den trykkende stemningen i avhørsrommet der Blix blir grillet av spesialenhetens etterforsker, til tross for sin uskyld. «Slagside» er en intens psykologisk thriller som stiller spørsmålet hvordan et menneske blir formet til å bli en som dreper andre.

I den fjerde boken «Arr» (2021) er Alexander Blix plassert i et av landets høyrisikofengsler etter å ha hevnet datterens død. På utsiden jakter gamle kolleger på en fryktet drapsmann. Emma Ramm blir hans allierte i å finne sammenhengen mellom fortid og nåtid. En anmelder påpeker at «Arr» ikke er noen politikrim, men en kriminalroman fra fengselsmiljø. Miljøskildringen bidrar til en fornyelse av sjangeren, og historien er full av overraskelser på mange plan.

Forfatterparet Enger /Horst har vært svært brutale mot Alexander Blix i de fire foregående romanene. Han slipper heller ikke unna problemene denne gangen heller. Nå gjelder det hans barndom og forholdet til moren og faren. Årets bok har fått tittelen «Offer», og her jakter Blix og Ramm på en seriemorder. .Jakten på en seriemorder er en utvasket sjanger i kriminallitteraturen. Utfordringen blir å skape et eget univers rundt gjerningspersonen og jakten på ham eller henne. Spørsmålet blir hva det er som driver dette mennesket til slike ytterligheter. Dette har forfatterduoen maktet på en troverdig måte. Offer» har blitt en både underholdende, velskrevet og psykologisk spennende krimroman.

Det skal bli interessant å møte de to samarbeidspartnerne på Kongsberg Krim og høre hvilke tanker de har gjort seg om å skrive bøker sammen.