Kjell Ola Dahl

KJEL OLA DAHL 2023
Kjell Ola Dahl er forlengst etablert øverst i eliten av norske krimforfattere, og kan slå i bordet med to Rivertonpriser og en Bragepris. Dahl ble belønnet med sin første Rivertonpris for boken «En liten gyllen ring» i 2000. Nummer to kom i 2015 for mesterverket «Kureren», som var forfatterens comeback etter noen års selvpålagt sølibat i protest mot kommersialisering og forflatning av bransjen. Han sluttet seg da til et celebert selskap bestående av Gunnar Staalesen, Jon Michelet og Karin Fossum. Senere har også Jon Nesbø og Unni Lindell avansert inn i den eksklusive gruppen som kan skilte med to priser.

Dahl opplever stadig økende internasjonal interesse. Han fikk med rette imponerende kritikker for sin siste bok «Assistenten», og boken er utgitt både i Italia og England. Britene betegner han kort og godt som «The Godfather of Nordic Noir». Det er ingen dårlig karakteristikk.

Helt siden debuten i 1993 har Dahl gledet lesere og kritikere med sine åtte bøker om radarparet Gunnarstranda og Frølich.  Han innledet bølgen av politikrim med «Dødens investeringer» i 1993 som var den første i serien om Gunnarstranda og Frølich. Allerede debuten fortalte om en forfatter med et samfunnskritisk engasjement i beste Sjøwall og Wahløø-tradisjon. Den bar også bud om et forfatterskap på høyt litterært nivå.

Dahl har også markert seg i rene skjønnlitterære bokprosjekter, som den kritikerroste  familiekrøniken om Lindemann og Sachs fra næringslivsmiljøet. I tillegg har han skrevet to engasjerte bøker om Scandinavian Star-tragedien. Den er også et viktig element i hans bok «Søsteren» (2018), som i tillegg er et oppgjør med en hensynsløs asylpolitikk.

Dahl ble i år nominert til den prestisjefylte Petrona-prisen for sin roman «Lille tambur» fra 2003. «Lille Tambur» er en svært spennende kriminalroman med forgreininger til det afrikanske kontinent».

Gunnarstranda og Frølich er «pensjonert» for tiden. Isteden har Dahl gitt seg i kast med historiske romaner, blant annet «Kureren» (2015) og «Lazarus» (2022) hvor den andre verdenskrigen danner bakteppet. Kanskje kan vi karakterisere dem som agentromaner heller enn krimromaner.

I «Kureren» følger vi den jødiske kureren Ester som i all hast må flykte til Sverige. Handlingen veksler mellom Stockholm i 1943 og Oslo i 1967. Romanen gir assosiasjoner til svart-hvitt klassikeren «Den tredje mann». For denne romanen fikk Dahl Brageprisen.
I «Lazarus» følger vi kureren Daniel Berkåk , som på sitt siste oppdrag over grensen blir skutt og drept med ryggsekken full av kodede dokumenter og aviser. Avisene og dokumentene forsvinner, og Norges eksilmyndigheter vil ha svar på hva som har skjedd. Dermed er handlingen i gang for fullt. Romanen er en klassisk Kjell Ola Dahl krim om norske agenter i Stockholm under andre verdenskrig.

Men Kjell Ola Dahl er ikke bare krimforfatter. I år har han kommet med «Mitt liv som sauebonde». Dette er en bok gjennomstrømmet av en varm og dyrekjær humanisme. Dette er en bok som både er en selvbiografi, beretning om et sted og en livsform som snart bare er historie. En bok som leseren i høyeste grad blir glad i.

Kanskje er det duket for en samtale om både krim, krig og sauehold under høstens Kongsberg Krim.