Nils Nordberg

Nordberg er utvilsomt landets fremste ekspert på krimlitteratur, både norsk og internasjonal. Han er et sant oppkomme av krim-kunnskaper som han rundhåndet har delt med publikum helt siden han vant «Kvitt eller dobbelt» på Sherlock Holmes på midten av 60-tallet.
I nærmere to mannsaldere har han stått på barrikadene for den norske krimlitteraturen i første rekke som instruktør, dramaturg og produsent i Radioteateret, hvor han jobbet fra 1973 til 2009. Han har ikke mindre enn 130 hørespillproduksjoner på samvittigheten, brorparten innenfor krim og science fiction. Til enkelte av hørespillene sto han også for manuset. Det gjelder blant annet den nærmest legendariske Knut Gribb-serien, hvor han skrev den aldrende krimhelten inn i nye historier. Andre høydepunkter er seriene om detektiver som Sherlock Holmes, Philip Marlow, Varg Veum og Julia Tindberg.
Som dramatiker har Nordberg også skrevet flere sceneverk sammen med Klaus Hagerup. Blant annet «Den syngende frøken detektiv» og «Mysteriet på Grevly», som ble satt opp på Oslo Nye/Centralteateret i 2002.
De to har også begått en kriminalroman sammen. «Siste akt», som utkom i 2007, fikk fine kritikker. «Et velformulert kammerspill med Hamlet som bakteppe», skrev for eksempel Adresseavisen om boken.
Han har også vært en dominant skikkelse i Rivertonklubben. Allerede i 1977 ble han formann i klubben, som han ledet med sikker hånd i 24 år frem til 2001.
Nordbergs utrettelig arbeid for å fremme kriminallitteraturen har da også vakt oppmerksomhet utenfor det traisjonelle krim-miljøet. Det beste bevis for dette er at han  ble tildelt Kongens fortjenstmedalje «for sin innsats for norsk krimiminallitteratur – både i trykt form og som hørespill i NRK radioteateret».