Randi Fuglehaug

 

Randi Fuglehaug er utdannet journalist med bakgrunn både fra VG og Dagbladet. Hun har skrevet både skjønnlitteratur og prosa. Ungdomsromanserien «Halve kongeriket», som hun har skrevet sammen med Anne Gunn Halvorsen , også hun journalist med bakgrunn fra Dagbladet, har hatt en eventyrlig suksess. Bøkene har sine åpenbare paralleller til vårt eget kronprinspar. Serien har blitt sammenliknet med «Skam» og «Gossip Girl». Så populære har disse bøkene blitt at en Netflix serie er på trappene. Anmelderne har ikke spart på rosen om serien som blir karakterisert som en fantastisk blanding av ungdomsroman med såre temaer som mobbing, forelskelse, ensomhet og en vill humoristisk og frekk eventyrfortelling.

Men Randi Fuglehaug er en mangfoldig forfatter. Hun har også skrevet krimromaner. Den første, «Fallesyke», kom i i 2021 og ble «belønnet» med «Maurits Hansenprisen – Nytt blod» for beste debutroman. Romanen åpner spektakulært med en fallskjermulykke under Ekstremsportveka på Voss. Da fire bunadskledde venninner utfører et formasjonshopp ender det med døden for en av dem. Det viser seg at noen har sabotert fallskjermen, og mye tyder på at vi står overfor et mord. Bokens noe overspente helt, journalisten Agnes Tveit, er vitne til ulykken og aner et scoop samtidig som hun er følelsesmessig engasjert i de fire venninnenes skjebner.  Hennes undersøkelser avslører at forholdet mellom de fire damene er langt mer komplisert enn noen aner. Her er det snakk om sjalusi, svik og gammelt nag. Med dette som utgangspunkt har Fuglehaug utviklet en underholdende og til dels tankevekkende historie understøttet av fremragende lokalkoloritt. I tillegg til å være en nærmest klassisk krimhistorie tar boken også opp samlivsproblemer og andre interessante temaer som gir boken en ekstra dimensjon. Juryen berømmet Fuglehaug for hennes utpregede fortellertalent og språklige kvaliteter. Hun skriver dessuten morsomt med en lett ironisk undertone. Samtidig imponerer hun med replikkvekslinger som sitter som et skudd.

Fuglehaug er fra Voss, og hva er vel da mer naturlig enn å bruke Vossajazz som bakgrunn for den neste romanen , «Tonedød» (2022). Romanen starter under Vossa Jazz, da den lokale, men verdenskjente saksofonisten Marta Tverberg faller om på scenen. Blant hundrevis av vitner i salen sitter Agnes Tveit, som har sluttet i lokalavisa og nå jobber med en biografi om den omstridte jazzdivaen. Da det snart viser seg at Tverberg ble drept, blir bokprosjektet gjort om til en true crime, og Agnes må navigere gjennom Marta Tverbergs mange uvenner for å finne svaret på drapsgåten.
Romanen fikk rosende kritikker. Dagbladets Cathrine Krøger skriver følgende: Med sin uskyldsrene, lokale koloritt er det sider ved hennes Vosse-krim som kan minne om Camilla Läckbergs «Fjällbacka-serie». Men Fuglehaug er en mye råere og mer intelligent forfatter.

Disse to bøkene er ment å være de første i en trilogi. Så da kan vi bare vente i spenning på neste bok fra Voss. Der er det jo også er en «Smalahovefestival». Kanskje det blir tema for den tredje romanen om Agnes Tveit. Svaret får vi kanskje på årets Kongsberg Krim.