Prisvinnere møtes på festivalen!

I år er det 20. gangen Kongsberg Krim arrangeres. Gjennom alle disse årene har de fleste av Norges mest profilerte krimforfattere vært til stede. Slik er det også i år. Her er noen smakebiter av et meget rikholdig program:

Det hele tjuvstarter fredag 20. oktober med «Mat og Krim» på Best Western Gyldenløve hotell. Her presenteres et krimdrama i fire akter med servering av en tre retters middag mellom aktene. Publikum er med på å løse krimmysteriet, som i år er en bearbeidet utgave av Agatha Christies «En uventet gjest». Forestillingene spilles lørdag 21. oktober og hele uke 43.

Selve åpningen av Kongsberg Krim finner sted onsdag 25. oktober på vårt stamsted «Energimølla». Et utmerket åsted for høstmørke, grøss og gru. Til å åpne årets festival har vi fått med oss Thomas Enger.
Kanskje får vi også høre han på piano.

Siden Kongsberg Krim ble etablert som en hyllest til Maurits Hansen er det bare rett og rimelig at første delen av denne kvelden er viet hans forfatterskap og da spesielt «Mordet på maskinbygger Roolfsen», som er verdens første detektivroman. Hans roman ble faktisk gitt ut et par år før Edgar Alan Poes «Mordene i Rue Morgue». For å gjøre ære på begge disse to, kommer forfatteren Nikolaj Frobenius, som er vel bevandret i Poes forfatterskap og som selv har begått flere romaner i Poes ånd. Han vil samtale med Marte Edvardsen som har skrevet en bacheloroppgave om «Mordet på maskinbygger Roolfsen». I samtalen vil det bli fokusert på de to forfatterskapene og den gotiske litteraturen.

Andre delen av åpningskvelden er det duket for parhestene Jørn Lier Horst og Thomas Enger. Samtalen vil nok i hovedsak bli fokusert på deres litterære samarbeid med de fem thrillerne om Alexander Blix og Emma Ramm.

Bedre åpning er det knapt mulig å få.

Torsdag 26.10 er det duket for et historisk «krimtablå» kalt «Rettssaken mot Sigri Knutsdotter» – en rettsak som fant sted i Nore i 1763. Sigri ble anklaget og dømt for å ha født i «dølgsmål». Tablået følger i korte trekk rettergangen. Samme kveld vil to av Kongsbergs historikere, Ole Jacob Cranner og Bjørn Ivar Berg, sette saken i historisk perspektiv. Legg turen til Lågdalsmuseet!

Fredag 27.10. er det duket for storinnrykk. Selveste Karin Fossum blir intervjuet av Nils Nordberg. Vi har valgt å sette søkelyset på de doble Rivertonpris-vinnerne Gunnar Staalesen, Kjell Ola Dahl, som får med seg Riverton-vinner og Glassnøkkel-vinner Gard Sveen. Det er også på sin plass å applaudere Gunnar Staalesen og Kjell Ola Dahl for nominasjonene til den nordiske Petrona-prisen for beste oversatte krimroman.

Kongsberg Krim har delt ut «Maurits Hansen-prisen – Nytt blod» fjorten ganger. Derfor har vi valgt å invitere tre av vinnerne: Grethe Bøe, Randi Fuglehaug og Ingebjørg Berg Holm til å delta i en samtale.
Og selvsagt skal prisen for beste krimdebut i 2022 deles ut denne fredagen. Årets vinner blir også med i samtalen.

Det blir også en minikonsert med bluesartisten Ulf Myrvold, som lover «mørk blues» helt i tråd med kveldens innhold.

Men det er selvsagt langt mer som foregår disse dagene. Det blir prisutdeling for novellekonkurranse blant byens sjuendeklassinger, Kongsberg Kino viser film hele uken, det blir hørespill med innledning av Nils Nordberg, True crime fra norgeshistorien ved Torgrim Sørnes («Henrettelsespodden») og diverse arrangementer arrangert av Kongsberg Bibliotek.

Og husk «Din eneste forbrytelse er å ikke komme»!